O mně

úterý 31. března 2020

Jak zvládat stres? 9 jednoduchých triků, jak si rychle pomoci

Co si budeme povídat, tahle doba není úplně sluníčková. A je jasné, že dřív nebo později nás to všechno kolem začně pěkně užírat a možná budeme víc prudérní, než býváme obvykle. Jakože obvykle jsme samozřejmě všichni princezny, se kterými je radost trávit 24 hodin denně, že! Jak se tedy poprat se stresem, abychom pořád zůstali samý úsměv? Mám pár snadných triků.




1) Položte si zásadní otázku

Má smysl se kvůli tomuhle rozčilovat? Anebo naši oblíbenou - Umře kvůli tomu koťátko? Pokud odpovíte NE, nejpíš opravdu nemá smysl spotřebovávat na danou záležitost svůj čas a energii. Udělejte krok dál a nechte to plavat. Vždycky myslete na jedno - je to opravdu takový problém a stojí vám ten vztek za to?

2) Odbourejte stresovače

Stresujete se vždycky ve stejné situaci? Rozčílí vás vždy ti stejní lidé? Zamyslete se nad tím, co nebo kdo je reálný spouštěč vašeho stresu a pokuste se ho dobourat. Změnit výchozí situaci anebo se vyhýbat lidem, kteří vás zbytečně jen vytáčí.

3) Mějte záchranné lano

Nemůžete stresovače vyignorovat? Tak mějte alespoň záchranné lano. Respektive záchranou představu, na kterou si vzpomenete, když už to ve vás bude nejvíc vařit. Třeba sebe, pěkně na pláži u šumějícího moře, v ruce obří Piña Coladu... Už je vám líp? Tak vidíte, tak přesně na tohle si vždycky vzpomeňte, než úplně vybuchnete.

4) Dýchání vždycky zabere

Ne nadarmo se říká, že je nejlepší jakýkoli stres rozdýchat. Je na to jednoduchý trik. Sedněte si na židli, opřete si záda, uvolněte ramena a zhluboka se nadechněte nosem. Přitom myslete jen na to, jak se vám dostává vzduch do plic a jak se vám zvedá břicho. Následně vydechujte ústy a myslete na to, jak vypouštíte všechny špatné myšlenky ven z těla. Uvidíte, že se vám hned o něco uleví.

5) Vykřičte se

Neulevilo se vám? Tak si jednoduše zanadávejte. Odborníci dokonce tvrdí, že když si řeknete pro sebe několik sprostých slov, které obsahují písmenko „r“, opravdu se vám hodně uleví.

6) Humor? Nikdy nepřejde!

Když už nevíte kudy kam, zkuste si zavtipkovat. Na vlastní účet, na cizí účet, udělat si legraci z tučňáků v Grónsku. Smích léčí!

7) Vstávejte pravou nohou

No dobře, na tom možná váš den nestojí. Ale věděli jste, že prvních 5 myšlenek, které máte bezprostředně po probuzení, ovlivní celý váš den? A proto se pokuste nevstávat s tím, že „sakra, nechci vstávat, nechci do práce, nechci mluvit s lidma...“! Naopak si přehrajte v hlavě, co hezkého vás během dne čeká a pozitivně se nalaďte.

8) A co takhle žvejku?

Je dokázáno, že žvýkání podporuje mozkovou činnost, koncentraci a také odbourává stres. Takže pokud vás někdo naštve, šup pro žvejku!

9) Nadhled

Nadhled je opravdu skvělá věc. Představte si, že nastoupíte do horkovzdušného balonu a vzlétáváte. Zvedáte se ze země a stoupáte výš a výš. Všechny lidi a problémy necháváte na zemi pod sebou a ti jsou postupně menší a menší, dokud úplně nezmizí. Pak už se jen rozhlédněte kolem sebe na modré nekonečné nebe, které vás zklidní a třeba i inspiruje k nějakým novým a neomezeným nápadům.

Tak co, lepší? :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)