O mně

čtvrtek 13. března 2014

Dárcovské centrum Chodov: Jak jsem šla darovat plasmu

Jak už jsem předesílala na svém Facebooku, u novinařiny dneska ještě zůstanu a povím vám o tom, jak jsem šla dělat reportáž do Dárcovského centra Chodov. Úkol zněl jasně: udělat report o tom, jak daruju plasmu!


Do dárcovského centra jsem šla trochu s despektem, kdo by se taky mohl těšit na jehly a všelijaké neznámé přístroje, že jo. Ale Dárcovské centrum Chodov mě opravdu mile překvapilo. Příjemný, ochotný a usměvavý personál, skvělý přístup a spousta výhod. A ještě ten pocit, že děláte dobrou věc pro druhé.



Při vstupu do centra nás (mě a fotografa) vítaly milé slečny na recepci, které se mě, jakožto dárce, okamžitě ujaly. Nejprve jsem se zaregistrovala, nadiktovala jsem sestřičce své údaje a dostala jsem kartičku se svým číslem. Potom mi slečna změřila tlak, teplotu, zvážila mě a dala mi veškeré informace na prostudování a na vyplnění dotazník o mém zdravotním stavu.



S vyplněným dotazníkem jsem šla do ordinace, kde proběhlo lékařské vyšetření a odběry krve na rozbor. Po pěti dnech se klient může přijít zeptat na výsledky a pokud je vhodným dárcem, může rovnou darovat plasmu. Výhodou je, že toto lékařské vyšetření klient podstupuje každý rok, což hlídá i počítač, takže máte jistotu pravidelných lékařských prohlídek a tak i aktualizaci vašeho zdravotního stavu.


Samotné darování plasmy probíhá tak, že klient opět podstoupí na recepci u sestřičky měření tlaku, teploty, váhy a dostane šumivý vitamín do sklenky vody. Poté si každého jednotlivě odvede někdo z personálu do místnosti na odběry, usadí do pohodlného křesla a připraví jehlu a další nezbytnosti k odběru. Do ruky dostanete míček, na posilnění džusík. Nad křesly jsou televize, takže se během odběru můžete koukat na filmy, případně si požádat o časopis nebo noviny. Prostředí není nijak depresivní, ani trochu.


Odběr trvá kolem 45 minut, přičemž darujete asi 750 ml krve. Chodit na odběry můžete každých 14 dní, den před tím byste měli vypít hodně vody, zdravě se najíst a pořádně vyspat. Za každé darování plasmy můžete dostat až 400 korun a máte další výhody. Momentálně dostanete za čtyři absolvované odběry sadu výběrových vín. Po celé proceduře si můžete dát zdarma ještě kávu z automatu dle vlastního výběru, horkou čokoládu nebo čaj, také dostanete něco sladkého na zub. Výplata dárcovského příspěvku probíhá hned po odběru.


Ani mě nepřekvapilo, kolik bylo v dárcovském centru studentů a mladých lidí. V jedné ruce míček, v druhé mobil a za 45 minut dobrý skutek. Proč ne! Navíc strategická poloha centra - přímo na střeše odchodnícho centra Chodov zajišťuje dobrou dostupnost.


Máte zkušenosti s darováním plasmy? Chodíte darovat? Napište mi vaše zážitky a postřehy!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)