O mně

pátek 27. června 2014

AlexMonhart - rozhovor s mladou designerkou

Dneska to vezmeme z úplně jiného soudku. Pro StudentPoint jsem dělala rozhovor s mladou a kreativní designerkou, návrhářkou a zakladatelkou vlastní značky originálních motýlků pro kluky - s Alex Monhartovou. Ráda bych se s vámi o tento inspirativní článek podělila. Přečtěte si rozhovor o tom, jak těžké je dnes v českém designu prorazit.


Ahoj, mohla by ses našim čtenářům představit? Kdo je Alexandra Monhartová?

Tak to je asi ta nejtěžší otázka hned takhle na začátek. (smích) Myslím, že za mě spíše mluví moje práce. Nejvíc se věnuju designu, kde tvořím pod značkou AlexMonhart a hudbě - už rok působím v hudebním projektu Alex&Jerome. Je to však neustálý vývoj. Doplňuju si vzdělání, teď jsem dokončila semestr na Scholastice v oboru Módní design, a potkávám zajímavé lidi, se kterými si navzájem pomáháme. Působím v kreativní skupině #WorkForNoOne společně s Pavlínou Vláškovou z Bymist.cz a Denisou Hrubešovou z GiveUp.cz. V září budu v Praze rok a nemůžu uvěřit, kolik věcí se v průběhu stalo.

Svým studiem jsi se ale trochu od toho, co teď děláš, minula, že? Nelituješ toho?

Rozhodně ne. Olomouc bych za nic nevyměnila. Tři roky jsem sice studovala Filmovou vědu a Francouzskou filologii, ale během toho jsem pořád dělala něco vedle. Byla to například příprava filmových festivalů, kostýmní design divadelních představení, hudba pro krátký film a podobně. Věřim, že by každý měl už během studia zkusit, co může, a využít možností, které mu univerzita nabízí.

Kdy a za jaké situace se zrodil nápad založit si svou vlastní designovou značku?


Móda mě fascinovala už na střední, ale nevěřim si tolik v kresbě, a i když jsem se připravovala, ke zkouškám jsme nakonec nešla. A vlastně teď jsem ráda. Aspoň jsem si uvědomila, co chci, a co ne. Musela jsem začít tvořit rukama - tu potřebu jsem měla, to mě baví. Dělala jsem dámské doplňky - čelenky a motýlky do košil pro holky, ale pak se objevila Lana Del Rey s čelenkou na coveru Born to Die a lookbook.nu toho byl najednou plný a byla to nuda. Napadlo mě, že daleko větší výzva je dělat doplňky pro kluky. Nenakupují impulzivně a doplněk musí mít úplně jiné vlastnosti, jako je třeba variabilita, nenáročnost, jednoduchost, elegance, někdy i nenápadnost, což může být u motýlků problém. (smích) No, a jelikož jsem potřebovala vymyslet něco nenáročného na výrobu, napadl mě motýlek. Tehdy, v roce 2011, se na mě ještě všichni koukali jako na blázna. Nebyla nabídka a vlastně ani poptávka. (smích) Teď už je to naštěstí jiné.


Jak je těžké přijít na trh s novou, vlastní značkou, co to všechno obnáší?

Já vlastně nevim... To asi záleží, co chceš dělat, kdo je tvůj cílový zákazník a tak. Mě nikdy nelákal Fler a tomu podobný stránky, kde může začít prodávat ze dne na den. Vždycky jsem chtěla, aby moje věci vypadaly 100% profesionálně. To samozřejmě trvá déle. A taky PR je důležité. A začínající deignér si jednoduše nemůže dovolit reklamu v médiích. Tím se šance na úspěch ztenčují a čas se prodlužuje. A pokud nemáš známé na správných místech samozřejmě... To je všude stejné. No, ve zkratce - aspoň v mém případě je to běh na dlouhou trať.

Jak bys v krátkosti prezentovala svou tvorbu?

Mým cílem je, aby mé designy, ať už jde o motýlky nebo další doplňky, které teď prototypuju, vyzařovaly eleganci a svěžest. Chci se vždy dostat až k podstatě věci a vyzdvihnout její krásu, zbavit se zbytečností.


Před několika dny jsi spustila nový projekt, představ nám ho. Jaký cíl tento projekt má?

Momentálně jsem spustila crowdfundingovou kampaň na portálu Indiegogo. Cíem je vybrat 10 000$ na rozjezd firmy. Motýlky jsou šité v Čechách a jejich produkce je velmi nákladná. Potřebovala bych našít dostatečné zásoby, abych mohla motýlky distribuovat. Jak lokálně, tak i světově.
Na stupnici od jedné do deseti, jak bys řekla, že je pro studentku těžké se u nás v designu prosadit?

Nejsem student umělecké školy, ale pro mě osobně tak 7. Člověk musí vydržet a hodně si odříkat. Ale to je tak vždy, když chceš něco dělat pořádně.

Už máš ale za sebou nemálo úspěchů, za co konkrétně máš ze sebe největší radost?

Jako úspěch beru to, že jsem to nevzdala. Opustila jsem teď dvě práce, abych se své značce mohla plně věnovat. s Pavlínou Vláškovou zařizujeme ateliér, rýsují se módní kolaborace a tak dále. Děje se toho teď hodně.

Co plánuješ do budoucna, kde můžeme tvou tvorbu vidět?

Zatím je možné mě najít na www.alexmonhart.com (motýlky). Pro Freshlabels vytvářím letní a festivalový batoh (měl by být v prodeji od 1. července). S Alicí Klouzkovou ze Sistersconspiracy budeme během léta vytvářet kolekci oblečení pro Univerzitu Palackého (mou Alma Mater). Nemůžu se dočkat!


Chtěla bys vzkázat něco čtenářům?

Hlavní je co nejdříve poznat, co člověka baví a začít se tomu intenzivně věnovat. Myslím, že to máme teď strašně těžké. Můžeme s vybírat z nepřeberného množství studiních oborů, jezdit na erasmus, volně cestovat. Nikdo nám neporadí co dělat, ani učitelé, ani rodiče, kteří tu možnost neměli. Vylezeme ze školy v pětadvaceti, pokud ne déle, a vlastně nevíme co se sebou. To je špatně. Takhle by to být nemělo. Moje doporučení je využít všech možností, které škola nabízí, ale myslet na to, jak jich pak kariérně využít. Holky to mají ještě horší - musí řešit rodinu a děti. No nejsou na nás kladeny malé nároky, to je teda důležité říct.

Foto: Archiv AlexMonhart

2 komentáře:

  1. inšpiratívny rozhovor! :) mam rada rozhovori s takýmito ľudmi vždy mi niečo dajú:))

    inak tada by som ťa pozvala na giveaway o dvojo náušnič suťaž bude končiť tak skús možno vyhraš :) http://fashion-paradis.blogspot.sk/2014/05/giveaway-earring.html budem rada ak sa zapojiš

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělej rozhovor :) Zase jsem se něco nového dozvěděla! :)
    Nechceš se navzájem sledovat? :)
    lakomanie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)