O mně

pátek 28. listopadu 2014

Kradete? No a co!

Nejen u mě v komentářích pod článkem jsem narazila na ohrnováním nosu nad kosmetickými značkami, které "kopírují" svými výrobky "originály". Nevím, jestli si toho začínám víc všímat nebo jestli lidi začínají víc rýpat nebo o co tady vlastně jde, ale jedna velmi vášnivá debata pod fotkou "originální" a "okopčené" tvářenky na jednom Instagramu mě donutila se zamyslet...



Originál je jen jeden
To byl hlavní argument mnoha příspěvků. A jak víte, co je originál, ptám se. Není třeba možné, že tvářenku ve tvaru srdce vymysleli už ve starém Římě, akorát tenkrát neměli blog, kde by ji mohli v hádce zviditelnit? Jak víte, že v Asii není kosmetická značka, která je mnohem originálnější než jaké my tady známe? Když to vezmu do důsledku, mohla bych řešit třeba toto: Když někdo prodává chleba, ano, ten kulatý s kmínem a křupavou kůrčičkou, ale není to přímo ten, kdo ho vymyslel, ale jen nějaký napodobitel, přestaneme ho kupovat a budeme vyhledávat jen ten původní? Protože je to správné? Protože tak líp zapadneme? Podpoříme originální nápad? Budeme ti hodní a ti nejvíc cool? Obávám se, že tady asi chcípnem hlady...

Co není originál, je špatné
Originál, neoriginál, čert to vem. Co takhle nechat si lidi používat, co jim vyhovuje, co jim sedí a s čím mají dobré zkušenosti a nepranýřovat je za to, že si kupují "ukradené nápady"? Nakonec i sebevětší "padělek" mi může sedět mnohem líp než kdejaký originál!

Nemáš na to, tak sklapni
Mnoho lidí si myslí, že ten, kdo si nekupuje "originál", na něj prostě nemá. Není to vždy pravda. Mnohdy jsem byla v situaci, kdy jsem se rozhodovala, co si koupit a peníze v tu chvíli nehrály žádnou roli. Ale dle mého nejlepšího svědomí a vědomí jsem se rozhodla pro levnější variantu, která vypadá stejně, a navíc mi stejně i poslouží. Proč? Protože jsou věci, za které takové prachy prostě nedám. To si raděj schovám na týden na dovču, než abych si koupila v té samé hodnotě jednu paletku nebo jednu kabelku. Okrádám tak společnost? Asi...

Je to krádež? 
Nevím, kde ti, kteří si troufají tohle hodnotit, vzali patent na originály a na rozum vůbec. Když napíšu a vydám tenhle článek a někdo napíše na stejné téma dost podobný, taky ho budu napadat z krádeže? Taky už bude jen sprostá kopírka? A co třeba, že někdo měl stejný nápad? Není to alespoň trochu pravděpodobné, že by ze všech těch miliard lidí na světě mohli mít dva stejnou myšlenku?

Nefunguje takhle celý svět?
Jen se divím tomu, že v kosmetice se to tak řeší... Zajímalo by mě, jestli si i kluci píšou pod fotky na Instagramu komenty a hádají se o tom, kdo vymyslel první mobil a jací šupáci pak vymysleli jiný a levnější... Nebo třeba diáře, trička s potiskem nebo záchodové prkénko. Whatever...

Kradete? A já vám děkuji...
Já osobně jsem ráda za to, že máme na světě tolik zajímavého, nápaditého a vlastně i podobného zboží, které si může na volném trhu konkurovat a já si mohu vybírat mezi nepřeberným množství vlastně čehokoli. Pokud chcete zpátky jeden originál a šmitec, volte komunisty, počítám, že tak nějak by to pak mohlo vypadat. Jsem zvědavá, kdo bude číst blogy, kde se bude recenzovat jeden druh kosmetiky a jedna, ale zaručeně originální, tvářenka!


10 komentářů:

  1. Článok sa mi veľmi páči, je to rozumné zamyslenie sa :) Nech si každý vyberá podľa vlastnej vôle čo mu vyhovuje a nemožno za to niekoho obviniť, nikdy nevieme, kedy sa ocitneme v jeho topánkach.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto s Tebou souhlasim, pro me to neni kradez, spise inspirace. A spise koupim levnejsi, ne proto, ze drazsi si nemuzu dovolit, muzu, ale vrazet do toho penize nechci.
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  3. Bezvadný článek! Plně s tebou souhlasím :) Koupit drahý "originál" umí každý blbec, ale umět v tomhle komerčním světě najít to samé zboží stejné kvality za desetinu ceny originálu, to mi přináší radost navíc. Nevidím důvod, proč někdy platit za značku, když mi jde o užitnou hodnotu věci, o to, aby splnila svůj účel. A jak říkáš: co je a co není originál? :D Nechápu lidi, co tohle pitvají. Každý si může svoje peníze utratit za co chce. A nikdo mu do toho nemá co kecat.

    OdpovědětVymazat
  4. A ještě lepší jsou případy, kdy někdo dá velký prachy za "originál", který si stejně většina českých e-shopů pořizuje levně z Číny. Jsem blbá já, že si to umím najít na ebay a koupit levně nebo je blbej ten, kdo by si nekoupil levný zboží z ebaye a rozhodně si kupuje zásadně "originály" v e-shopu? :D :D
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
  5. Podle mě je každého věc, jestli utrácí tisíce za kosmetiku nebo si koupí levnější variantu, která se podobá té dražší :) Já osobně nejsem ochotná dávat třeba za pudr 800 Kč a za jeden stín 500 Kč, jsem studentka a tak uvítám levnější varianty :)

    Welcome!♥Reviews everywhere

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, jo, tu diskuzi na insta jsem taky zachytila. Bylo to k smíchu, lidi se pohoršovali nad dupe tvářenkou, ale pochybuji, že jsou tak svatí ve všem, vždyť takhle se kopíruje úplně všechno, včetně oblečení z konfekce, které si pak kupuje úplně každý... A kdo asi má čas na to zkoumat, jestli ten který motiv není "ukradený" od nějakého světového návrháře... To samé s kosmetikou, nemám čas, ani chuť zjišťovat, zda tvářenka, kterou si chci koupit, není náhodou napodobenina slavnější značky, prostě si koupím, co se mi líbí a na co mám... B. mamapocket.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Líbí se mi, jak jsi to napsala, souhlasím s Tebou :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem teda zastáncem originálů, je mi jasné, že teď se do mne pustíte. Nemám nic proti tzv. dupe paletkám a tvářenkám, každý má priority jinde a ne každý si koupí Naked, někdo si radši koupí stejné barvy v paletce od MUA. Co mi ale vadí jsou nelegální očividné faky, kdy na nějaké paletce z ebay za 100 Kč je napsané Naked a je celá okopírovaná. Proč bych měla podporovat nějaké podivné výrobce, kteří kradou jiné značce jméno. Buď chci originál a koupím si ho a nebo si koupím podobnou paletku jiné značky.

    Maru UltimateChic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tímhle ale souhlasím, klasické faky neobhajuju :)

      Vymazat
    2. Tak přesně toto jsem chtěla napsat také ! :-) Mě se opravdu nelíbí, když někdo jde s kabelkou LV a tržnice z ní září na kilometr daleko - tohle opravdu ne. Na druhou stranu si nemyslím, že to originální LV je patentem na kvalitu a taktéž radši sáhnu po levnější "alternativně" a bez těch dvou písmenek se obejdu. Jak jsi psala, to si radši vychutnám nějakou tu na dovču.. :-)

      Skills of Art

      Vymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)