O mně

středa 16. května 2018

Příběh paruky aneb když vlasy dodávají sílu

Před několika dny mě kontaktovalo zastoupení Nadačního fondu Daruj vlasy se zajímavými informacemi, které jsem se rozhodla, že s vámi budu sdílet. Protože dokud se nás to netýká přímo, často podobné věci přehlížíme a obracíme se k nim zády. Což já nechci. Osvěta je prvním krůčkem k reálné pomoci a když je nakonec tak jednoduché podat onu pomocnou ruku - tak proč ne :)

 


Vlasy si hýčkáme, barvíme, natáčíme či narovnáváme, dopřáváme jim péči, ale co je možná pro někoho překvapivé, když se rozhodneme je ostříhat, dokážou dokonce pomoci! A to ženám, které kvůli onemocnění o vlastní vlasy přišly, a paruka na míru z pravých vlasů jim dokáže vrátit ztracenou sílu. Jak taková vlasová náhrada – paruka vzniká? Nadační fond Daruj vlasy, který poskytuje zdarma paruky pacientkám s onkologickým onemocněním, nás nechal nahlédnout do své dílny.

Vše začíná přihlášením žadatelky do pořadníku nadačního fondu. Když se na ni dostane, je požádána o zaslání mír a fotek, které znázorňují, jak její vlasy vypadaly před onemocněním. Snahou je vytvořit prakticky totožnou paruku, aby byla žadatelka co nejvíce spokojená a vlasová náhrada vypadala co nejpřirozeněji,“ popisuje začátek procesu Veronika Suchá, ředitelka Nadačního fondu Daruj vlasy.

Nějaké zajímavosti?

  • Na jednu paruku se spotřebuje 200 až 400 gramů lidských vlasů, což odpovídá přibližně třem až čtyřem dárcům
  • Obvyklá čekací doba na paruku jsou 2 až 4 týdny
  • K výrobě paruky je potřeba odlitek hlavy, na němž jsou vyznačené pěšinky. Montura neboli přesná kopie hlavy je základem pro správné vyhotovení paruky
  • Během fáze výroby vlásenkář váže do tylového podkladu vlas po vlasu


 Jak pomoci?


Proces výroby paruky však nevyžaduje jen hodně času, ale i finanční podporu. Do 30. června může přispět jednoduše kdokoli během běžného nákupu - zakoupením jednoho produktu Pantene v obchodech Globus přispějete 10 Kč na výrobu paruk z pravých vlasů pro onkologické pacientky a navrátit jim zpět sebevědomí, které jim nemoc vzala.

Kampaň podpořila například i herečka Ivana Jirešová: "Vlasy jsou korunou krásy každé ženy. Nyní všichni můžeme dopřát krásné vlasy i ženám, které o ně přišly."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)