O mně

středa 6. června 2018

Lehký a zdravý recept s černou čočkou

O zdravých smoothie bowls nebo budha bowls jste už určitě slyšeli. Jejich příprava není složitá, pro oko je to velmi příjemná podívaná, chuťově si každý přijde na své a pro naše tělo je to přímo bomba. Jeden svůj oblíbený recept, který je podobný jako budha bowl, jsem si řekla, že pro vás připravím. A tak tady je - vhodný do horkých dní i na odlehčení jídelníčku, případně i na jarní detox, o kterém vám brzy zase napíšu.


Mám ráda rychlé, zdravé, nenáročné, fresh a barevné recepty. Tenhle se mi dost osvědčil a chutnal dokonce i mýmu taťkovi, který je spíš na knedlík :) Jemu jsem k salátu přidala i kus masa, sama jím salátek samotný a bohatě mi k obědu nebo večeři stačí. Jak ale na něj? 



1) Stačí vzít černou čočku a tak 20 minut ji povařit. Bacha, ať ji nerozvaříte, pokud je malinko tvrdší, je do salátů lepší než úplně měkká. Jinak musím říct, že tahle čočka od Menu Gold je naprosto výtečná a miluju od nich i červenou, kterou si vařím snad každý týden! 
2) Mezitím si dáme vařit batát, který potom nakrájíme na kousky a přidáme do hotové čočky. 
3) Dál přidáme na kousky pokrájená sušená rajčata, klasická rajčata, žlutou papriku, jarní cibulku, hrst polníčku a kousek balkánského nebo kozího sýra. Zeleninu promícháme s čočkou a batáty, sýr dáme na závěr jako posyp. 
4) Celý salát dochutíme pepřem a čerstvými bylinkami. Ty můžeme použít i na dozdobení. 

TIP: já jsem do salátu ještě na malé kousky pokrájela čerstvou mátu. Skvěle se tam hodila a jídlo báječně osvěžila. 


Neskutečná dobrota pro mě i celou mojí rodinku :) 


No a nakonec mám ještě jeden tip. Kdo mě zná, tak ví, že jsem strašný nemehlo. Byť se snažím vařit, péct a vymýšlet spoustu dobrot, jen málokterý můj počin v kuchyni se obejde bez menšího či většího zranění. A tak kromě nožů a kořenek mám na lince stále k dispozici náplasti první pomoci :D 


A to ideálně takové, které jsou voděodolné a snadno se aplikují a pevně drží. No, ano, raději mám k dispozici i jedny na popáleniny, už dvakrát jsem se spálila o troubu a jednou o páru z rychlovarné konvice. Nevím, asi to chce větší kuchyň... nebo šikovnější ruce? :D


Přeju všem dobrou chuť a vaření bez zranění! :) 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)