O mně

neděle 26. ledna 2020

Jak správně plánovat?

Zjistila jsem celkem zásadní věc. Z mého punkového přístupu k čemukoliv se ze mě stal celkem zásadový člověk, který má rád ve věcech i v životě pořádek. A taky potřebuju mít plán! Někdy dokonce i plánuju, jak budu plánovat! A začínám v tom bejt dobrá. Tak jsem si řekla, že se s vámi o pár svých zjištění, tipů a triků podělím. Protože koho by nezajímalo, jak správně plánovat a nezbláznit se z té dnešní rychlé doby, že?!



Základem správného plánování je zapisování. Opravdu. Bez seznamů a to do listů to zkrátka nejde. Ale i to se musí umět. Takže jak na to a jak si tím usnadnit život? Pro začátek vám stačí chvíle času a soustředění. A pak už jen děláte seznamy a posouváte si priority. Zní to snadně, že? A snadné to opravdu je.

1) Nejprve si sepište seznam všech základních priorit a ty si poskládejte od té pro vás nejdůležitější až po ty méně důležité. Tento seznam bude jakýmsi vodítkem pro všechny další listy, ale i pro vaše nadcházející jednání. Tady jde o věci, které jsou nutné a které musíte udělat.

2) Hned potom si sepište své sny. Rozdělte si je na krátkodobé (ty mohou být třeba v rámci tohoto roku) a dlouhodobé, kam patří vše, po čem sníte „jednou“.

3) Dalším seznamem by měl být aktuální to do list. Sem patří vše, co je potřeba udělat na týdenní bázi nebo s výhledem na následujících 7 dní.

4) Z týdenního seznamu už hravě vypíšete úkoly na jednotlivé dny, které si můžete pro lepší orientaci seřadit časově nebo opět podle priorit.


5) Nikdy by vám neměl chybět list s možností zapsání momentálních nápadů, myšlenek, ale i úkolů. Důležité je, abyste žádný předchozí seznam nezaplnili na 100 % . Nechte si vždy alespoň 20 % volné kapacity pro případ, že bude potřeba „vecpat tam“ něco, co najednou začne hořet a bude neodkladné.

6) Seznam pochvaly – jeden z nejpodstatnějších věcí, které by měl obsahovat každý diář. Za všechny odškrtnuté položky, dobře odvedené kroky a splněné úkoly se pochvalte. A to pěkně černě na bílé! Jen ať to každý vidí. Anebo ať vás to aspoň motivuje a posouvá dál. 

7) A jestli nejste zrovna fandové papírových pomocníků, můžete využít i nějaké aplikace. Jedna z těch známých a populárních je například Wunderlist, kde máte upomínky, poznámky, e-maily, komentáře, sdílení…

8) Jste vytížená maminka? Pak by se vám mohla hodit aplikace Cozi, která vám pohlídá jak nákupní seznam a recepty, tak cvičení a schůzky. Pokud chcete spíš něco hezkého á la zápisníček nebo deníček, zkuste appku Dayone.


9) Věřte tomu nebo ne, ale skvělým tipem na usnadnění plánování je i barevné zvýrazňování, kdy si ke každé aktivitě přiřadíte jednu barvičku a tou budete označovat vždy tutéž aktivitu. Na první pohled budete mít hned přehled, kdy jste šli naposledy na poslední nákup nebo jak dlouho už jste nezaplatili účty.

10) Podobně vhodnými vychytávkami jsou i lepíky, samolepky, vlastní obrázky anebo zkratky, které vám osobně pomohou v bleskové orientaci v poznámkách a plánech.

11) Plánujte i své plánování! Není nad to, když máte systém. A proto si zvolte, jak se vám bude plánovat nejlíp. Ideálně se držte následujících možností:

· Plánování na začátku měsíce – tady doporučujeme plánovat všechny velké věci, nezbytnosti, platby, návštěvy lékaře a podobně

· Plánování na začátku týdne – tady si můžete krásně shrnout a doplnit už připravenou agendu, kterou máte ze začátku měsíce

· Plánování den předem – večerní plánování je celkem fajn záležitost, alespoň si shrnete, co se vám za daný den povedlo a nepovedlo a můžete si zapsat i nějaké postřehy a poučení pro příště

· Plánování na začátku dne – pěkně ráno u kafíčka nebo v tramvaji po cestě do práce či školy



12) Dělejte si plány i na dílčí činnosti. Nabízí se například plán na úklid bytu, plán na knihy, které chceme přečíst, na místa, které chceme navštívit, seznam věcí, které si na cesty zabalit, list s tipy na dárky, na to, co vy sami potřebujete koupit třeba do domácnosti, plán na výsadbu bylinek na zahrádku…

13) Nezapomínejte na důležitou věc! Plánování není čistě o vás. Plánovat jednak můžete, a vlastně byste měli, spolu se všemi, kterých se vaše plány týkají, zároveň se nebojte zapojit do činnosti i své blízké. Zkrátka – nechte si pomoct. Ať už nápadem, přiložením ruky k dílu anebo jen slovem povzbuzení.

14) Nekopírujte ostatní a mějte své tempo. To je další důležitá rada. Každý totiž zvládá jiné věci jinak rychle. Proto nesrovnávejte své odškrtané to do listy s ostatními a nepropadejte panice a depresi, že vy zrovna nestíháte. Je to přece váš život!

15) A poslední otázka na konec – musíte mít diář a appky? Vůbec ne. Opět platí, že každému vyhovuje něco jiného. A pokud potřebujete velkou tabuli s grafy, máte ji mít. Existují i skvělé přepisovací desky, flipcharty, zápisníčky, bločky…


Najděte si, co vám bude nejvíc příjemné a to využívejte. Amen!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)