O mně

úterý 7. dubna 2020

Upeč třeba chleba...

No jo, co si budeme povídat, doba karanténová naučila člověka chleba pécti :) Všichni šijou roušky, z beauty blogerek se stávají foodblogerky a i naprosto manuálně nezruční ignoranti začínají se svými prvními pokusy o slané či sladké pečivo. Celkem mě to namotivovalo. Sladké peču často, ráda a troufám si dle zpětné vazby říct, že dobře. A tak jsem se hecla a zkusila jsem svůj první chleba. Nakonec to vůbec nedopadlo zle.



Jak na to? 

Na začátek je dobré být fakt připraveni a mít k tomu něco nastudováno. Sice pak přijdete na spoustu věcí, které vám k dokonalému výtvoru chybí, ale tak nějak se začít musí a třeba dokonce přijdete na něco, co ještě sehnat jde. Já jsem třeba pořídila kvásek, dokonce jsem se naučila, jak se o něj starat, co jsem ale musela oželet, byla ošatka na tvarování chleba. Ale pak jsem zjistila, že ji zas tak nutně ani nepotřebuju.




Co potřebujete na upěčení chleba? Respektive co jsem použila já? 

- žitný kvásek
- 500g hladké mouky
- 300ml vlažné vody
- 10 g soli
- může být hrstka kmínu, já jsem nedala, kmín nemáme rádi :)




Jaký je postup při pečení chleba? 

Tak nejprve je dobré mít připravený kvásek. Já jsem "zárodek" dostala, dokrmila jsem ho 150g žitné mouky, 150ml vlažné vody, promíchala, nechala 12 hodin v lednici, pak 12 hodin v kuchyni na lince a pak jsem ho vzala, přidala jsem půl kila hladké mouky, 300ml vody, sůl a všechno jsem uhnětla do hladkého těsta. To jsem nechala 30 minut na kuchyňské lince, pak jsem ho přehnětla znovu, nechala ještě 30 minut na lince, opět jsem ho prohnětla a dala na noc do lednice. Ráno jsem ho ještě jednou prohnětla a dala jsem péct.





Moje tipy: 

- Nemám ošatku, takže jsem nechala jen hladké těsto, do kterého jsem namočeným nožem vyřízla ornamenty á la větvičky.
- Troubu jsem si předehřála na asi 20 minut na 250 stupňů. I s plechem. Poté jsem na horní plech dala těsto na chbeba, pod něj jsem dala druhý plech s vodou, kterou jsem nechala dalších 30 minut v troubě s chlebem. Pak jsem plech s vodou vyndala a těsto dopekla ještě na 15 minut.
- Hotový chleba jsem nechala ještě hodinu po dopečení stát na lince, až potom jsem zakrojila.





Tak co na to říkáte? A taky už máte svůj první chléb za sebou? 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)