Tak pěkně od začátku. Minulý týden jsem byla s kolegou pozvána do Café Buddha, abychom absolvovali tříhodinový sushi kurz pro začátečníky. Jeden by řekl, že na tom zabalit roličku s rýží nic není. Ale pomoc odborníka jsem nakonec přeci jen neodmítla.
V Café Buddha nám připravili pracovní plochu, zástěru, ingredience a menší teoretický úvod o tom, jak se má správně uvařit rýže (ano, i to je nesmírně důležité), jak poznáte čerstvou řasu, jaké použít sojovky a také názornou ukázku, jak se vykostí a naporcuje celý losos.
Poté následovala ukázka toho, jak si správně připravit podložku pro balení sushi a také toho, jak se rolka plní a balí. No, a potom jsme se odebrali k vlastní pracovní ploše a už jsme balili. A stále si omývali ruce, protože se nám na ně lepila rýže. A často jsme slyšeli zoufalé výkřiky a mručení, že se ne všem daří vše udělat tak, jak má.
Upřímně, byla to zábava a nakonec, když člověk chytne svůj rif, není to zas tak těžké. A hlavně - z vlastnoručně udělaného sushi máte jednak velkou radost, pak máte jistotu, že je vše čerstvé, a hlavně - je výýýborný! A jaké je nejdůležitější pravidlo pro sushi? Pořád všechno přidržovat palcem!
Vyzkoušeli jsme si tři základní druhy sushi. Maki sushi s okurkou, California roll s tuňákem a lososem nebo s pečenou krevetou. K tomu jsme se naučili správně připravit wasabi i porcovat samotné sushi rolky. Další rada nad zlato - vždycky mějte pořádně naostřený nůž!
A teď pojďme na recepty! Alespoň na dva nejzákladnější.
MAKI SUSHI PRO 4 OSOBY
Přísady:
• 1/2 kg rýže na sushi (rýže, sůl, rýžový ocet, cukr)
• 1 balení řasy nori
• nejrůznější náplně: tuňák, losos, krevety, avokádo, zelenina
• na maki (asi 2 cm široké rolky) se používá asi 80 g šarí (sushi rýže)
• na maki roli (obrácené rolky) asi 100 - 120 g
• na futomaki (silné rolády) asi 220 g

Příprava:
1. Rýže: prvním předpokladem pro dobrou šarí je nákup kvalitní suroviny, nejlépe japonské rýže s kulatým zrnem. Rýži musíte dobře proprat pod tekoucí vodou, jemně míchat a drhnout, až z ní začne vytékat průzračná voda. Po uvaření nechte ještě přibližně deset minut odstát a smíchejte ji v nějaké větší nádobě s octovým nálevem. Pečlivě rozmíchejte. Obecně platí, že 1 kg rýže suché = 2 kg rýže uvařené, a na toto množství použijte 2 dl nálevu.
2. Rýži balíme do řasy nori pomocí bambusové rohožky makisu. Do maki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. U maki roll je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco na "obalení". U futomaki je obsah nejbohatší. I pět náplní a více, ale není to pravidlo, jen pomůcka. Do maki používáme hlavně ryby, ale i zeleninu. Nejznámější jsou tekkamaki s tuňákem a sakemaki s lososem.
CALIFORNIA MAKI ROLL PRO 4 OSOBY
Přísady:
• 1/2 kg rýže na sushi
• dva archy řasy nori
• okurka
• avokádo
• 4 krabí tyčinky
• 4 čajové lžičky opraženého sezamu
• japonská majonéza (můžete použít i obyčejnou bez příchutě) nebo tobiko - kaviár z létajících ryb
Příprava:
1. Obalte si bambusovou rohožku dvěmi vrstvami potravinové fólie. Archy řas nori přepulte (pokud máte čtvercové), položte lesklou stranou na rohožku a naneste přibližně 100-120 g rýže po celé ploše řasy. Posypte lžičkou sezamu nebo na konci obalte a celé otočte řasou nahoru. Na řasu naneste trochu japonské majonézy. Podélně rozpůlte krabí tyčinku, odkrojte asi 3 mm silný a 7 cm dlouhý plátek slupky okurky a nakrájejte na tenké nudličky, rozpulte avokádo, nakrájejte z něj podélně čtyři "měsíčky", oloupejte a nakrájejte na podobné nudličky jako okurku. Tyčinku, čtvrtinu nudliček okurek a avokáda rozložte na řasu a zarolujte. Krájejte na osm kusů.
2. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

A co vy a sushi? Máte rádi? Děláte si doma? Máte nějaký extra tipy? Dejte vědět!
Já sushi miluju a jeden čas jsem ho hodně dělala i doma, ale teď jsem nějak zlenivěla a raději si zajdu do restaurace :D Ale docela by mě zajímalo, jak to chutná s tou majonézou, tu jsem snad nikdy ani neměla...
OdpovědětVymazatTa majonéza tam podle mě vůbec nebyla cítit :D
VymazatSushi si dělám doma. Na kurz bych chtěla, ale jím jen vegetariánský tak se toho trošku bojím :-/
OdpovědětVymazat