O mně

středa 2. července 2014

Homemade sushi aneb jak jsem byla na sushi kurzu

Máte rádi sushi? Chodíte na sushi? A co takhle udělat si ho sami doma? Že nevíte jak nebo si netroufáte? Pak máte několik možností. Jednou z nich je chodit na tuhle japonskou specialitku dál do restaurace. Pak ale také můžete absolvovat kurz, kde vás všechno naučí ti nejpovolanější. Anebo se můžete inspirovat článkem včetně receptů, který jsem si pro vás připravila. Sama jsem sushi kurz absolvovala minulý týden a zážitky byly hluboké!


Tak pěkně od začátku. Minulý týden jsem byla s kolegou pozvána do Café Buddha, abychom absolvovali tříhodinový sushi kurz pro začátečníky. Jeden by řekl, že na tom zabalit roličku s rýží nic není. Ale pomoc odborníka jsem nakonec přeci jen neodmítla. 


V Café Buddha nám připravili pracovní plochu, zástěru, ingredience a menší teoretický úvod o tom, jak se má správně uvařit rýže (ano, i to je nesmírně důležité), jak poznáte čerstvou řasu, jaké použít sojovky a také názornou ukázku, jak se vykostí a naporcuje celý losos. 


Poté následovala ukázka toho, jak si správně připravit podložku pro balení sushi a také toho, jak se rolka plní a balí. No, a potom jsme se odebrali k vlastní pracovní ploše a už jsme balili. A stále si omývali ruce, protože se nám na ně lepila rýže. A často jsme slyšeli zoufalé výkřiky a mručení, že se ne všem daří vše udělat tak, jak má.


Upřímně, byla to zábava a nakonec, když člověk chytne svůj rif, není to zas tak těžké. A hlavně - z vlastnoručně udělaného sushi máte jednak velkou radost, pak máte jistotu, že je vše čerstvé, a hlavně - je výýýborný! A jaké je nejdůležitější pravidlo pro sushi? Pořád všechno přidržovat palcem!


Vyzkoušeli jsme si tři základní druhy sushi. Maki sushi s okurkou, California roll s tuňákem a lososem nebo s pečenou krevetou. K tomu jsme se naučili správně připravit wasabi i porcovat samotné sushi rolky. Další rada nad zlato - vždycky mějte pořádně naostřený nůž!


A teď pojďme na recepty! Alespoň na dva nejzákladnější.

MAKI SUSHI PRO 4 OSOBY
Přísady:

• 1/2 kg rýže na sushi (rýže, sůl, rýžový ocet, cukr)
• 1 balení řasy nori
• nejrůznější náplně: tuňák, losos, krevety, avokádo, zelenina
• na maki (asi 2 cm široké rolky) se používá asi 80 g šarí (sushi rýže)
• na maki roli (obrácené rolky) asi 100 - 120 g
• na futomaki (silné rolády) asi 220 g



Příprava:

1. Rýže: prvním předpokladem pro dobrou šarí je nákup kvalitní suroviny, nejlépe japonské rýže s kulatým zrnem. Rýži musíte dobře proprat pod tekoucí vodou, jemně míchat a drhnout, až z ní začne vytékat průzračná voda. Po uvaření nechte ještě přibližně deset minut odstát a smíchejte ji v nějaké větší nádobě s octovým nálevem. Pečlivě rozmíchejte. Obecně platí, že 1 kg rýže suché = 2 kg rýže uvařené, a na toto množství použijte 2 dl nálevu.
2. Rýži balíme do řasy nori pomocí bambusové rohožky makisu. Do maki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. U maki roll je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco na "obalení". U futomaki je obsah nejbohatší. I pět náplní a více, ale není to pravidlo, jen pomůcka. Do maki používáme hlavně ryby, ale i zeleninu. Nejznámější jsou tekkamaki s tuňákem a sakemaki s lososem.



CALIFORNIA MAKI ROLL PRO 4 OSOBY
Přísady:
• 1/2 kg rýže na sushi
• dva archy řasy nori
• okurka
• avokádo
• 4 krabí tyčinky
• 4 čajové lžičky opraženého sezamu
• japonská majonéza (můžete použít i obyčejnou bez příchutě) nebo tobiko - kaviár z létajících ryb

Příprava:
1. Obalte si bambusovou rohožku dvěmi vrstvami potravinové fólie. Archy řas nori přepulte (pokud máte čtvercové), položte lesklou stranou na rohožku a naneste přibližně 100-120 g rýže po celé ploše řasy. Posypte lžičkou sezamu nebo na konci obalte a celé otočte řasou nahoru. Na řasu naneste trochu japonské majonézy. Podélně rozpůlte krabí tyčinku, odkrojte asi 3 mm silný a 7 cm dlouhý plátek slupky okurky a nakrájejte na tenké nudličky, rozpulte avokádo, nakrájejte z něj podélně čtyři "měsíčky", oloupejte a nakrájejte na podobné nudličky jako okurku. Tyčinku, čtvrtinu nudliček okurek a avokáda rozložte na řasu a zarolujte. Krájejte na osm kusů.
2. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.




A co vy a sushi? Máte rádi? Děláte si doma? Máte nějaký extra tipy? Dejte vědět!

3 komentáře:

  1. Já sushi miluju a jeden čas jsem ho hodně dělala i doma, ale teď jsem nějak zlenivěla a raději si zajdu do restaurace :D Ale docela by mě zajímalo, jak to chutná s tou majonézou, tu jsem snad nikdy ani neměla...

    OdpovědětVymazat
  2. Sushi si dělám doma. Na kurz bych chtěla, ale jím jen vegetariánský tak se toho trošku bojím :-/

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)