O mně

středa 20. srpna 2014

Proč nejsme krásní?

Minulý týden jsem si přečetla v příloze MF Dnes zajímavý článek o kosmetice. Pobuřující a tázavý článek. Autorka se podivovala nad tím, proč, když máme dneska na světě tolik "báječné, úžasné, zázračné, léčivé a omlazující" kosmetiky, kterou denně používáme, proč tedy nejsme všichni stále mladí, krásní, bez vrásek a chyb. Odsoudila veškerou kosmetiku jako "zbytečně drahé nanic" a reklamy jako "klamání spotřebitele".
A já se ptám, je tomu opravdu tak? Měla paní redaktorka pravdu?

Ano, na fotce jsem já. A možná přemýšlím o tom, co definuje naši krásu...
Každá kosmetická značka by měla být zkoumána, testována a měla by přijít s pravdivou reklamou. Naslibovat hory, doly, černý les a výsledek skutek utek, určitě není politika žádné kosmetiky. Vždyť na co lživé reklamy, lidé a jejich osobní zkušenosti, to jsou nejlepší zdroje funkčnosti a zárukou spokojenosti. No, a o to jde. Být spokojený.

Ale zpět k jádru pudla. Proč tedy nejme už všichni dokonalí, když denně používáme tu zdokonalující kosmetiku, která zaručuje skoro zázraky? Víte, já jsem toho názoru, že když je paní přes šedesát let a nemá žádnou vrásku, je divná, vypadá nepřirozeně. Když jde po ulici holčička, které ještě teče mlíko po bradě, ale make-up má jak panenka Barbie, taky mi něco nehraje. Ale když se tak cítí dobře, tak co by ne. Ale kdybychom tu po světě chodili všichni mladí a bez jediného kazu, nebylo by to trochu divný?

Všichni víme, že samotné krémy, séra, oleje, mastě a další serepetičky nám "být stále mlád" nezaručí. Však to také žádné ani neslibují. Takže žádná klamavá reklama. Ale udělají především toto. Dodají nám sebedůvěru! A to je podle mě to nejdůležitější. Ne, nikdo z nás neomládne. Nikdo z nás nebude vypadat jak po plastice. Ale není úplně zbytečné používat zkrášlovadla. Protože díky nim může každý z nás vypadat alespoň o trochu líp.

Kosmetické přípravky alespoň trochu zakryjí naše chyby. Alespoň trochu dají vyniknout našim přednostem. A my se budeme cítit alespoň trochu líp. A to je princip kosmetiky, to je ten důvod, proč ji budeme pořád a pořád kupovat, proč budeme zkoušet stále nové a nové věci. Protože chceme mít pocit, že nám to sluší! Potřebujeme si k tomu pocitu nějak pomoct. Protože každý je krásný přesně tak, jak se sám cítí.

Mějte se a smějte se, třeba pak nebudou vidět vaše vrásky na čele ;) 

7 komentářů:

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)