O mně

středa 19. dubna 2017

Histaminová intolerance a jak z toho ven

Pamatujete si ještě na můj článek o alergiích, intolerancích a dalších neduhách, které mě v posledních měsících dost trápily? A pamatujete na to, jak jsem se rozhodla s tím něco dělat? Připravila jsem si pro vás pokračování mého příběhu. Respektive nějaké další rady a tipy, a především trochu motivace, abyste své problémy řešili, hledali cestičky a nesmířili se s tím, jak to je, i kdyby vám všichni na světě tvrdili, že z toho ven cesty není. Protože i já ji našla... ale musíme na to jít od začátku.



Jak to všechno začalo? 

Znáte ten pocit, když se už pár let potýkáte s různými zdravotními problémy a se silnou potravinovou alergií a pořád vám nikdo není schopen říct, z čeho to máte, jak se to bude vyvíjet a co s tím dělat? Neustále jen slýcháte: „Cože? Jak jako že nemůžeš jablka a hrušky, co je to za blbost? Cože? Ani třešně? Chudáku!“ A pak následují další dotazy: „A jak se to projevuje? A z čeho to máš?!“ Projevuje se to tak, že vám začnou svědět dásně, pak celé tělo, nateče vám krk a začnete se dusit. Z čeho to je, to byly doteď jen spekulace. No a jednoho dne narazíte na lékaře, který vám tohle tajemství odhalí. A řekne vám, co byste ideálně nikdy neměli pozřít. A co hůř, je toho tolik, že se vám z toho zatočí hlava. Aby toho nebylo málo, souvisí s tím i přibývání na váze, plynatost, nafouklé břicho a těžko od žaludku. A neustálé svědění kůže po celém těle a škrábání se. Uf!

Syndrom histaminové intolerance


Co je pozitivní na tom všem? Teď už vím, co mi je - bylo. Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2 – 3 % lidí. To je fakt pech, když to potká zrovna vás, co? Histaminová intolerance (HIT) vznikne důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Přitom histamin obsahují všechny potraviny, které přijímáme. Většina lidí však po konzumaci potravin bohatých na histamin potíže nemá. U lidí, kteří histamin odbourávají hůř, dochází k rozšiřování cév, a tím snížení krevního tlaku. Jeho nadměrné uvolnění při alergické reakci způsobuje zúžení průdušek nebo kopřivku. Zatím ale nikdo neví, jestli je to problém vrozený, nebo získaný postupem života špatnou životosprávou. Ale soudím, že je to sípíš tím, jak žiju...

Co s tím?

Co je fajn zjištění je to, že se s tím dá pracovat, dokonce se člověk může i úplně vyléčit. Ze začátku to však chce dietku, očistu a následně je potřeba očistu ještě několikrát zopakovat (třeba každý půlrok po dobu tří až pěti let). A samozřejmě se hlídat. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, že každé tělo může reagovat na tutéž diagnózu odlišně.
Pokud trpíte stejnými potížemi a rozhodnete se pro očistu těla, měly by vám k tomu pomoci následující potraviny. Po měsíci byste měli pociťovat značné zlepšení, co se týká vaší potravinové (in)tolerance, svědění kůže, citlivosti kůže apod.

Doporučené potraviny

Předně je důležité vědět, že všechny potraviny by měly být co nejčerstvější a co nejméně zralé. A co tedy jíst? Obecně zeleninu, hrušky, banány, bílé hrozno bez pecek, žlutý meloun, rýži a bezvaječné těstoviny, ovesné vločky, brambory, čerstvé mléko, čerstvý sýr typu Cottage, neochucený jogurt z plnotučného mléka, maso – čisté, čerstvé, libové, bez šlach, nemleté, nebalené vakuově, ideálně bílé ryby, vždy ale co nejčerstvější… Pít můžete vodu, neochucenou minerálku, zelený či mátový čaj, kávu (díky bohu!).

Rizikové potraviny


Lilek, špenát, houby, jakékoli přezrálé ovoce, konkrétně potom jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, tangerinka, ananas, červené hrozno, kiwi, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, sušené či kandované ovoce. 

Ideálně se vyhněte i komerčně vyrobenému pečivu s kvasnicovým extraktem. Všechny hotové mléčné výrobky, ochucené jogurty, zrající sýry, tavené sýry, tofu, kozí sýr, feta, sójové mléko… Zapomeňte na všechny uzeniny, ořechy, marmelády, kompoty a čokoládu včetně všech dalších sladkostí. A ideálně samozřejmě bez alkoholu (především bez červeného vína, piva a bublinek, oooch!)

Krutý, co? Ale víte co vám povím? Jednu očistu už mám za sebou a tehdy mi to hodně pomohlo. Takže? Já do toho jdu znovu! Jdu si hodit měsíční očistnou kúru a uvidíme, jak se budu zase po 4 týdnech cítit. A že jsem kámoš, tak vám dám vědět, jak se mi dařilo, co pro mě bylo nejtěžší a jaké byly výsledky.

Máte někdo podobné problémy? Jak je řešíte vy? Dejte mi vědět... 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)