O mně

úterý 23. dubna 2019

Berlín, kotě! Aneb tipy, kam zajít v Berlíně

Říkala jsem si, že když v poslední době celkem dost cestuju, že bych se s vámi mohla podělit o nějaké své postřehy a tipy. Žádnou velkou architekturu a umění ode mě nečekejte, ale ráda vám poradím, kam si zajít na parádní burger, kde si dát výborné kafíčko a kde je to nejvíc instafriendly :)
A začneme Berlínem, kde jsem o víkendu byla. 


Berlín jsem navštívila už podruhé a musím uznat, že je tam pořád na co koukat a nikdy se vám neokouká. A když pominete všechny ty jeřáby, bagry a lešení, kterých je po celém městě jak naseto, je to fakt super místo pro kochání se graffiti, courání se kolem řeky, ale i na párty v centru. 


Jaké jsou v Berlíně památky a jaké stojí za to opravdu vidět, to nechám na vás. Jak se ale jmenuje ta nejlepší ulice, která je lemovaná jen samými kavárnami, vinárnami a bistry? Jmenuje se Oderberger Strasse a najdete v ní opravdu vše - voňavou waflárnu Kauf Dich Glücklich Café & Mehr, atypickou i zcela obyčejnou, ale milou vinárnu, burgrárnu s vege i klasickými burgery O Der Burger, kavárničky a bistra na skvělé brunche, jako je třeba Café Krone a další... 

Café Krone

A tuhle plejádu podniků křižuje jediná ulice, na které jezdí tramvaje, kde kromě dalších kaváren najdete také různé průchody s nejrůznějšími nápisy a polepy. Jen malý kousek od Oderberger Strasse najdete Mauerpark, kde potkáte spoustu umělců, kteří právě dodělávají své graffiti na dlouhou, už tisíckrát překreslenou zeď.

Mauerpark

Další skvělý burger i drink vám můžu doporučit v BBB Berlin, a pokud se rozhodnete navštívit zajímavý bar, kde si přes den můžete dát brunch, večer zapařit a ještě přitom koukat na centrum města, zajděte do The Reed na Alexanderplaz. 

BBB Berlin

The REED

The REED

Jestli dostanete chuť na super pizzu, zajeďte si do Gazzo pizza na Schönleinstraße, případně trošku víc posh je pizzerie Zola poblíž. Úplně kouzelná kavárna s hodně hipsta zahrádkou, skvělou kávou a luxusními domácími dortíky je Zazza Café - také v blízkosti. 

Zazza Café

Když už jsme u těch posh podniků, tak doporučuju bistro What do you fancy love, které nabízí spoustu druhů plněných bagelů, zdravé chia dezerty, dortíky i kávičky. Interiér je super a zahrádka hodně příjemná, když na ni ráno svítí sluníčko. 

What do you fancy love

Další tip na kávu, v našem případě spíš drink, je parádní kaskádová zahrádka ve vnitrobloku Hackeschehofe. Bývá tam narváno, ale když chytnete místo, skvěle si tam odpočinete od horka a načerpáte novou energii. 

Hackeschehofe

Na večerní posezení, ale následně i noční párty můžu doporučit restauraci a naproti jí kluby přímo s pódiem na vodě - Freischwimmer. K této kouzelné lokalitě dojdete parádní procházkou kolem řeky Spree, ideální při zapadajícím slunci. 

Freischwimmer

Abych zmínila alespoň nějakou památku, tak samozřejmě za vidění stojí Braniborská brána a Berliner Dom. Kolem toho je mimochodem také parádní procházka kolem řeky, a když přejdete most a přeskočíte několik rozkopaných chodníků, narazíte na další kavárničky a restaurace, které mají posezení s parádním výhledem přímo kolem řeky.


Na procházce dál kolem řeky Spree můžete obdivovat nekončící streetart, který na Berlíně tak moc miluju. Další věcí, co je na tomhle městě super - je skvěle multikulturní a plné pouličních umělců. Berlín není typické německé město, má svoje vlastní kouzlo a atmosféru, která na vás dýchá na každém kroku :)

Jak je to v Berlíně cenově?

Na slušnější ubytování si připravte kolem 1 000 na noc za jednoho. Co se mi líbí, je tam výborně značená MHD, kde se okamžitě dobře zorientujete. Za lítačku na 48 hodin dáte 20 Euro. 

Drinky se v centru pohybují okolo 6-8 Euro. Se snídaní se vejdete tak do 10 Euro, s burgerem včetně přílohy a piva tak do 15 Euro. Za zmrzku dáte cca 1, 70 Euro za kopeček a za donut podobně. 

A co na Berlíně milujete vy? :) 

4 komentáře:

  1. Já jsem v Berlíně ještě nebyla, ale kdybych tam náhodou zabloudila, aspoň vím, kam zajít. Až na pár drobností, tam mohlo být hezky. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Prima tipy pro příště :-) Byli jsme tam týden před vámi a koukám, že jste měli o dost hezčí počasí. I přesto mě Berlín něčím zaujal a určitě se vrátíme. Z podniků jsme samozřejmě museli do Five elephant, do The Barn a na jídlo jsme zašli do Yam Yam, což je u nich korejská restaurace. Nejlepší ale byla Umami, tam musíme 100%. Nejlepší asijské jídlo, co jsme kdy měli :-) A když jsme odjíždeli, tak jsme si všimli stánku Mustafa´s kebab, ke kterému se táhla asi 50m fronta. Doma jsem pak googlila a asi to fakt stojí za to! Tak tam taky musíme :D
    Památky jsme stihli, alespoň ty hlavní a to lešení všude.. Pamatuju si, že to tam tahle bylo i před 7 lety, kdy jsem tam byla poprvé. Ale věřím, že až stavby dokončí, že to bude super :)

    Ty jo, nějak jsem se rozvášnila :-)
    Ahoj, Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Hehe, jojo, já tam byla před dvěma lety a taky už tam to lešení bylo... asi ho tam prostě mají stabilně :D

    OdpovědětVymazat
  4. super tipy :) uložím si a keď pôjdem do berlína, určite sa niečím inšpirujem

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)