O mně

pondělí 8. července 2019

Jak překonat strach ze změny?

Proč tento článek? Proč tahle sekce? 
Jedním z důvodů je to, že sama zrovna řeším hodně důležitou životní změnu. Dalším důvodem je, že jsem právě dočetla jednu motivační knížku a ráda bych se o nějaká ta moudra podělila i s vámi... A neposledním důvodem je to, že čím dál tím víc se setkávám s lidmi, kteří touží po změně, ale bojí se natolik, že nakonec nikdy žádnou změnu neudělají. A tak spíš přežívají, než žijí. A to je škoda.



Faktem totiž je, že každého z nás, a to bez výjimky, se nějaká životní změna týká nebo alespoň občas dotkne. A ať se nám to líbí, nebo ne, změny se dějí a dít budou. Teď už jen záleží, jak se k nim my sami postavíme. To, a to především, pak ovlivní všechno - jak snadno či složitě se se změnou vyrovnáme, jak se přitom budeme cítit, jak se nám v nové situaci bude dařit... Ne nadarmo se říká, že všechno je v hlavě a že sami jsme strůjci svého štěstí.

Co to všechno znamená?

Věci, lidi, situace a svět kolem nás se neustále mění. Pokud k veškerým těm změnám přistoupíme pozitivně, s otevřenou myslí, s chutí se jim postavit, najít si v nich to dobré a navázat na ně a budovat si dál to svoje "štěstí", máme skoro vyhráno. Ke všemu tomu je důležitá jedna zásadní věc - změny musíme umět předpokládat, počítat s nimi jako s možnou a reálnou alternativou a být stále ve střehu. Abychom nezaspali.



Uvedu několik jednoduchých příkladů:


- v práci se týmu už delší dobu nedaří, několik lidí už bylo propuštěno, vy osobně se tam také cítíte nejistí a nespokojení -> z této situace se dá vytušit, že byste brzy mohli přijít o místo i vy a že dřív či později bude potřeba hledat nové zaměstnání, právě teď máte čas se na to připravit, poohlídnout se po nové příležitosti a rozhodně pak nebudete překvapeni a úplně zničeni, když k oné situaci opravdu dojde.


- ve vztahu to neklape, s partnerem máte pramálo společného, často se hádáte nebo spolu netrávíte čas, nesdílíte, nesouzníte -> dá se předpokládat, že v této situaci nejde vydržet věčně a že je rozchod na spadnutí, když to nepřijde z vaší strany, přijde to ze strany partnera.

- cokoli vás v životě nebaví a děláte jen proto, že máte pocit, že "musíte" a že "co byste jinak dělali" -> stále budete víc a víc nešťastní, až najednou zjistíte, že dál už takhle nemůžete anebo vám z toho úplně normálně hrábne, každopádně bude u vás převládat dlouhodobý pocit bezmoci, zmaru a lhostejnosti.

Všechny situace mají velmi podobné řešení, a to hned dvě: Buďto změníte sebe, anebo změníte situaci, ve které se nacházíte. Jenže to znamená vystoupit ze své komfortní zóny, ze zajetých kolejí. A z toho máte pochopitelně strach - jak tohle může dopadnout? A to je přesně to, co vás limituje a co hraje proti vám - STRACH. Strach z neznámého. Jenže víte co? Ono to známé, staré už nefunguje. A vždycky, jakákoli změna přijde, bude to změna k lepšímu. Což začíná kde? Ve vaší hlavě!



A jak si to správně nastavit v hlavě, abyste překonali ten strach?

Stále myslete na to, že ZMĚNY SE STÁVAJÍ! Vaše preference, vaše sny a cíle se totiž mění. Anebo se mění okolnosti, každopádně vždy buďte vnitřně na změnu připraveni.

Co vám hodně pomůže, je, PŘEDVÍDAT ZMĚNY. Buďte vždy připraveni na to, že změna přijde a že bude potřeba se jí přizpůsobit.



VSTŘÍC ZMĚNĚ. Buďte ve střehu a jakmile se vám zdá, že něco nefunguje tak, jak by mělo, okamžitě začněte podnikat kroky k tomu, aby se vše zlepšilo. Také se snažte zjistit, proč všemu tak je, jakmile důvody pochopíte, mnohem lépe se vám s tím bude pracovat a smiřovat.


NA ZMĚNY REAGUJTE RYCHLE. Nečekejte, až přijde někdo místo vás, nečekejte, až to dobré místo na světě, které by vám sedlo jako ulité, zabere někdo jiný. Čím dřív opustíte nefungující a vrhnete se do nového, tím dřív se vám uleví a budete zase spokojeni.

ZMĚŇTE SEBE. Někdy je potřeba změnit své uvažování. Najít si nový způsob jednání. Anebo najít si novou cestu. Minimálně tu vnitřní. Ta vás ale často dovede i k dalším krokům.

RADUJTE SE ZE ZMĚNY. Čím pozitivněji ke změně přistoupíte, tím větší klid a uspokojení vám váš postoj přinese. Radujte se ze všeho nového, co vám změna přinese, však je to pro vás jen to dobré.

BUĎTE PŘIPRAVENI NA DALŠÍ ZMĚNU. To, že jste do toho konečně řízli a udělali jste velký krok do neznáma, který se vám vyplatil, ještě neznamená, že stav štěstí s zadostiučinění bude trvat věčně. Vždycky se může něco posrat a vy budete opět stát na křižovatce. Jakmile s touhle variantou budete alespoň v koutku mysli počítat, nikdy vás už tak nepřekvapí a vy už nebudete mít takový strach. Také si uvědomte, co všechno skvělého vám tahle změna přinesla. Tak přesně takový pocit štěstí budete zažívat i při dalších změnách, a to za to přece stojí, nemyslíte?



Inspiraci a chytrosti k tomuto článku jsem čerpala v knize Kam se poděl můj sýr od Spencera Johnsona, autora knížek, které pomohly milionům lidí objevit jednoduché pravdy života a být šťastní :)

A jak se se změnami vyrovnáváte vy? Dejte vědět ;) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)