O mně

středa 6. listopadu 2019

Moudro dne: Je luxus se na chvíli zastavit a popřemýšlet si

S fotkou, kterou vidíte pod těmito řádky, jsem měla vlastně původně jiný záměr. Stejně tak jsem měla úplně jiný plán na dnešní ráno. Nejdřív jsem si chtěla přispat. Pak jsem si řekla, že ne, že vstanu dřív a něco si přečtu, mám přece spoustu nových knížek. Nakonec jsem se vrhla na psaní tohohle článku, který mám v hlavě od včera a nedal mi spát.


Abyste byli v obraze, včera jsem dokončila první část svého koučovacího kurzu, na který jsem se na jaře přihlásila. Včera večer jsem měla závěrečnou zkoušku, která mě neskutečně povzbudila. Nejen, že se dostavila obrovská radost z toho, že jsem zase ušla kus cesty, že jsem udělala něco pořádného pro sebe a že jsem něco dokázala! Ale hodně mě nakoplo to, co mi na konci koučovacího rozhovoru řekla moje trenérka (v tu chvíli -  pro účely zkoušky - v roli koučovaného klienta).

"Tenhle rozhovor pro mě byl velkým zážitkem. Navodila jsi mi krásnou atmosféru, kdy jsem se opravdu mohla zastavit, nechat za sebou všechno, co jsem do teď řešila, a v klidu si chvíli popřemýšlet o sobě. To je totiž v dnešním rychlém a uspěchaném světě neskutečný luxus - mít chvilku jen pro sebe. A tys mi ji dala! A já si uvědomila spoustu věcí... Za to ti děkuju!"

Zahřálo mě to. Ale nejen proto, že jsem měla pocit, že jsem svou roli kouče splnila dobře, ale taky proto, že jsem si v těchto větách našla obrovský kus pravdy. Víte, ono opravdu není lepšího rádce pro váš život, než jste vy sami. A když si dokážete na sebe najít tu chvilku, kdy se zastavíte, zamyslíte se nad sebou, nad svými myšlenkami, necháte je v klidu chvíli plynout... najednou vidíte celý svět úplně jinak. Když si dokážete dopřát ten luxus, že si na sebe uděláte alespoň pár minut, je zcela zřejmé, že vám záleží na sobě samém. A že se máte rádi. A to je ten nejlepší start pro každé nové ráno, pro každé další setkání s někým druhým, pro každé další kroky, které podniknete ať už v práci nebo v soukromém životě, pro každé rozhodování, která hodláte ten den učinit.

A tak se zastavte, ať máte prostor pro to, rozhodnout se co nejlíp! 

Na konec mám pro vás jeden tip: nezůstávejte sami pro sebe nikdy v pozadí. Vždycky jste to nejprve vy a teprve potom všechno a všichni ostatní. Protože jste to právě vy, od koho jdou vaše rozhodnutí, vaše myšlenky, vaše další jednání a chování. A když se budete mít rádi, budete s láskou i jednat. S láskou a rozmyslem! A když budeme všichni nahlížet na svět s láskou a rozmyslem, bude to hned o trošku hezčí místo pro žití.

Co myslíte?
:)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)