O mně

středa 4. března 2020

Pět jazyků lásky aneb jak na šťastný vztah!

Setkávám se s dost lidma, kteří mi říkají, že nejsou ve svém vztahu spokojení. Ptám se jich, proč v něm setrvávají... Nejčastější odpovědí, kterou jsem za ta léta dostávala, bylo, že je to pokaždý stejný, takže už je nakonec jedno, s kým vlastně jste, hlavně aby ten druhý moc neotravoval. S takovouhle vizí lásky a vztahu se ale odmítám smířit.



Jenže nepopiratelný fakt je, že vztah dvou zamilovaných se postupně začne měnit. Začala jsem se tomuhle tématu trošku víc věnovat a na doporučení jsem si přečetla knížku Pět jazyků lásky, kterou napsal antropolog a manželský poradce Gary Chapman. A protože si myslím, že podobné otazníky lítají hlavou nejen mně, podělím se s vámi o pár svých poznatků...

Zamilovanost versus láska

Tady je potřeba opravdu správně chápat oba pojmy. Protože zde dochází k těm největším vztahovým úskalím. Zamilovanost je totiž něco, co člověk absolutně nemůže ovlivnit. Spadne do toho po hlavě a najedou je svět krásnější, nebe modřejší, tráva zelenější, motýlci v břiše mají nekončící párty a člověk má pocit, že nemůže být líp. A to je pravda - opravdu už nebude líp :D

Jakmile zamilovanost vyprchá, což bývá zhruba po dvou letech, dojde na lámání chleba. Růžové brýle odkládáte jak vy, tak partner, začínají vám vadit věci, které dotěď ani neexistovaly, a začnete si pokládat otázku, jestli tohle je opravdu to ono. V tuhle chvíli - buď si vztah obhájíte, anebo se rozejdete, případně žijete ve vztahu, který vám nevyhovuje. Jak si ho ale obhájit a zůstat nadále oba šťastní? Musíte navzájem mluvit jazykem lásky toho druhého. A to i v případě, vlastně hlavně v případě, že každý z vás má jako prioritu něco jiného. 



Pět jazyků lásky

Které jazyky to jsou co znamenají?

  • slova ujištění
  • pozornost
  • přijímání darů
  • skutky služby
  • fyzický kontakt

Slova ujištění jsou primárním jazykem lásky pro toho, kdo potřebuje být chválen, slyšet lichotky, komplimenty a být oceněn za to, co dělá a co v životě dokázal. Pokud se mu jich od milované osoby bude dostávat dostatek, bude šťastný.

Pozornost v tomto případě znamená ptát se druhého, jaký měl den, zajímat se o to, proč má zrovna špatnou náladu, povídat si s ním o tom, jak je dneska krásně a trávit s ním svůj volný čas ideálně činností, kterou budou mít oba rádi. Pak se bude cítit jak na obláčku.

Přijímání darů zní fantasticky, souhlasíte? Ten, kdo mluví tímto jazykem lásky chce zkrátka a jednoduše dostávat dárečky, kytičky, přáníčka, prostě ho nadchne cokoli hmotného a hmatatelného, i kdyby to měla být sněženka utržená v parku při cestě z práce nebo kobliha koupená ve stánku u metra.

Skutky služby jsou trošku obsáhlejší téma, protože není služba jako služba. Ve zkratce jde o to udělat pro toho druhého "něco". Něco obyčejného. Umýt za něj nádobí. Donést mu sklenku vína z kuchyně do obýváku. Zařídit za něj výpočet daní nebo posekat trávník dřív, než přes bodláky neuvidíte z okna. A to bez keců. Pak bude mít ten druhý, pokud mluví tímto jazykem, pocit, že ho opravdu milujete. Jen je potřeba přijít na to, co konkrétně za službu mu tento pocit přinese.

Fyzický kontakt je celkem jasný, řekla bych. Ten, kdo mluví tímto jazykem, je o vaší lásce přesvědčen kdykoli ho obejmete, pohladíte, položíte mu ruku na rameno a samozřejmě ve chvíli, kdy s ním máte sex. 



Easy peasy

No není to jednoduché? Vlastně jo. Jádro pudla je v tom, že musíte vědět, jakým jazykem mluví váš partner. Tedy co jemu dává jasný signál "miluju tě" i bez toho, abyste to psali duhovou křídou na transparent, který necháte vlát za letadlem nad vašimi hlavami. A to pak dělat. On pak bude spokojený, šťastný, zamilovaný... 

Během toho, co jsem četla knížku, jsem si myslela, že to, co já potřebuju, je všechno :D Ale když jsem se nad tím s odstupem času zamyslela, došlo mi, že tím nejdůležitějším je pro mě pozornost. Nakonec opravdu chvíli trvalo, než jsem našla ten svůj, a určitě ještě dýl bude trvat, než najdete ten svého protějšku... Nicméně - zkuste to :)

Láska se dá naučit

A přesně to jen ten důvod, proč můžeme říct, že se dá láska naučit. Respektive se na ní dá velmi dobře pracovat. V tuhle chvíli můžete namítnout, jestli pak jde ještě o pravý cit. Na to já osobně říkám - ANO. Pokud vám ten druhý stojí za to, abyste pro něj udělali aspoň občas to, co víte, že ho činí šťastným, pak toho člověka jistě milujete. A věřte, že vám svou lásku rád opětuje. Pro všechny pragmatiky - situace win win. 

Já říkám, že každý vztah je dřina. Větší či menší, ale je. Samo od sebe funguje jen máloco. A já si myslím, že pokud máte vedle sebe člověka, na kterém vám záleží, kterého respektujete, se kterým je vám vždycky o kousek líp, než když s ním nejste, kdo vás inspiruje, s kým máte chuť si povídat, chcete ho objímat, kdo vás dokáže rozesmát nebo podržet, když je vám zle... Pak to úsilí vložené do vztahu - do toho člověka - rozhodně stojí.

Však ono to z logiky věci není žádná raketová věda. Když víte, že má váš miláček rád pizzu, je jasný, že když mu chcete udělat radost, nevezmete ho na hamburger. A tady je to podobně. Jakmile zjistíte, že touží po pozornosti, dejte mu ji. Pokud má ze všeho nejradši fyzický kontakt, objímejte ho až do zblbnutí. A hlavně mu pak nezapomeňte říct, co činí stejně velké potěšení vám, aby vám to mohl dopřát také on a svět byl zase pěkně v rovnováze! ;) 

Jak vám to zní? Dejte mi vědět ;) 



3 komentáře:

  1. Ahojky Adri, tuhle knížku jsem četla minulý rok a taky jsem ji zařadila do svých oblíbených. Moc se mi líbila, všechno co tam bylo napsáno dává smysl. Myslím, že na vztahu je potřeba pracovat a to oboustranně. A doporučila bych tu knihu přečíst každému, ženě a myslím, že by bodla i mužům :)

    OdpovědětVymazat
  2. PS: A kde jsi prosím byla v kavárně? ráda přijímám tipy na příjemné prostředí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, souhlas, také ji ráda zapůjčím i mužům :D
      Jinak byla jsem v MamaCoffee ve Vodičkovce :)

      Vymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)