O mně

sobota 10. října 2020

Můj tip na originální večeři nebo lahodný oběd: Rakletování

Díky spolupráci s Žena-IN jsem objevila kouzlo rakletování! Jednak na speciální akci přímo v redakci, ale potom také doma. Ptáte se, co je rakletování? Tenhle pojem pochází ze Švýcarska a je pojmenován podle sýru raclette. Což jasně napovídá, že jde o speciální přípravu sýrů. Rozehříváte je na rakletovacím grilu a pak je seškrábáváte a tekutý sýr servírujete na brambory, zeleninu, pečivo a podobně. Že jsem si tenhle způsob přípravy jídla zamilovala já, je jasné, sýry zbožňuju. Ale touto večeří jsem nadchla i Lukáše, a to je co říct, protože on je zatvrzelý masožravec :) 


Co všechno jsem si na rakletovací večeři připravila? 

  • pochopitelně spoustu sýrů, sáhla jsem po značce Madeta
  • čerstvé pečivo 
  • na kousky nakrájené hrušky, ořechy a hroznové víno 
  • čerstvou zeleninu
  • no a nakonec pro Lukáše trošku salámku a šunčičky :) 

A jak na rakletování? Úplně jednoduše!

Zapnula jsem si rakletovač, nakrájela na kousky všechny ty skvělé sýry a už to jelo. Na pečivo jsem servírovala Blaťácké zlato, na hrušky s ořechy jsem dala Jihočeskou Nivu. Já osobně miluju úplně k čemukoliv "smradlák" aneb Romadur a dost mi zachutnal i Kamadet, sýr camembertského typu s bílou plísní na povrchu. Lukáš má pak rád klasické plátkové, jako je Sýrařův výběr Tylžský sýr uzený nebo jemný Moravský bochník. Víc o sýrech Madeta najdete tady






Úplně nejvíc nám chutnalo nandat si rozteklý sýr na pečivo a doladit si ho čerstvou domácí zeleninou. A samozřejmě jsem nezapomněla na vínečko, které k sýrovým hodům bezesporu patří. No byla to neskutečná dobrota a strašně se nám líbila i celá atmosféra rakletování. Pokud chcete na někoho zapůsobit, tak vřele doporučuju! 







Tak co na rakletování říkáte? Napište mi :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)