O mně

neděle 14. února 2021

Recept: Filé na pomerančích jako rychlý oběd nebo večeře

Musím se přiznat, že až donedávna jsem ryby ve svém jídelníčku dost opomíjela. Jedla jsem hodně zeleniny, luštěnin, nahradila jsem téměř úplně mléko za rostlinné varianty, ale ryby mi chyběly. Ale protože jsem si vyčetla, že jsou dobré na oči, snažím se je teď zařadit mezi stálá jídla. Tentokrát jsem zkusila filé na pomerančích a musím říct, že to byla neskutečná dobrota. A já mám rovnou dvě varianty, jak si tuhle pochoutku připravit.



RECEPT: Filé na pomerančích s likérem Cointreau a bramborovými dukáty 

 Co budeme potřebovat? 

  • 1-2 balení Filé z Aljaška od Nowaco (jedno balení obsahuje 3 kosky filé)
  • polovinu pomeranče a polovinu citronu nakrájeného na plátky + citronovou šťávu z poloviny citronu 
  • půl deci likéru Cointreau 
  • pár brambor nakrájených na kolečka 
  • polovinu dýně nakrájenou na proužky
  • kousek másla, špetku soli, grilovací koření nebo koření na ryby, sušený zázvor a další koření dle chuti 


Jak na to? 

  • filé necháme rozmrazit a vložíte do zapékací mísy vymazané máslem 
  • pokapeme ho citronem a posypeme kořením dle chuti 
  • poklademe na něj plátky pomeranče, můžeme přidat snítky rozmarýnu 
  • na závěr polijeme likérem 
  • na plech dáme na kolečka nakrájené brambory a na kousky nakrájenou dýni, posypeme kořením a pokapme olivovým olejem
  • filé i brambory dáme péct do trouby na 30 minut na 180 stupňů 


Proč Filé z Aljašky Nowaco? 

Filé z Aljašky je vyrobeno z oblíbené, čerstvě vylovené a ihned na moři zpracované Mořské štiky kanadské. Rybí surovina tak nejenže neztrácí svoji barvu, ale rovněž zůstane zachována i typická jemná chuť . Nejmodernější technika zpracování zaručuje v 95 % nepřítomnost kostí.





RECEPT: Filé na pomerančích s likérem Cointreau a dýňovým italským rizotem 

Filé připravíme úplně stejně jako u předešlého receptu. 

A jak na dýňové italské rizoto? 
  • na oleji zpěníme červenou cibuli a poté do ní nasypeme syrovou rýži (3 pytlíky) 
  • promícháme a zalijeme dvěma deci bílého suchého vína 
  • za občasného míchání necháme víno odpařit, následně přiléváme po naběračkách předem připravený zeleninový vývar a rýži mícháme, aby se nám nespálila 
  • mezitím si nakrájíme polovinu dýně na kousky, posypeme grilovacím kořením a dáme na 15 minut péct do trouby 
  • když je rýže měkká, přimícháme do ní kousky dýně a pořádně rozmícháme 
  • přisypeme hrst parmazánu, opět dobře promícháme a můžeme podávat



Tak co na moje recepty říkáte? Jíte pravidelně ryby? Dejte mi vědět :) 


1 komentář:

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)