O mně

pondělí 12. července 2021

Santorini: cestovatelský sen nebo nablýskaná bída?

Co vidět na Santorini? To je častá otázka cestovatelů, kteří se na tento řecký ostrov vypraví lovit fotky, zážitky i vzpomínky. Já mám ze Santorini lehce rozporuplné pocity. Z jedné strany vidím nádherné fotogenické skvosty, úchvatnou architekturu bílo-modrých domečků, vířivky ve skalách, průzračné moře, pláže plné deštníků a drinků a roztančené bary či restaurace s luxusními pokrmy. Na druhé straně je tady chudoba, prach, sucho, pusto a prázdno... Nicméně, byla to nádhera!



Je teda pravda, že cestovat v téhle covid situaci není ten nejlepší nápad, protože cesty letadlem nebo vlakem jsou prostě vopruz. Kromě toho, že se na Santorini nedá dostat přímým letem a musíte přestupovat, přičemž máte na sobě stále roušky, musíte si ohlídat všechny testy na covid, aby vás pustili do všech zemí, přes které přelétáte nebo přejíždíte třeba vlakem. A bacha, pravidla pro vstup do země se den ode dne mění :D Ale jakmile přežijete tyhle útrapy, jste vysmátí. 

V Řecku jsme roušky nasadili jen v taxíku z letiště a v autobuse, když jsme jeli na výlet. Jinak se nikde nosit nemusely, navíc bary, restaurace i obchody jsou hodně venkovní, takže no stres. Ubytovaní jsme byli v penzionku, kde jsme měli vlastní kuchyňku, terásku a vířivku, takže tam jsme také neměli žádné omezení. 

Bydleli jsme kousek od nejznámější pláže Perissa, která je obsypaná bary, lehátky, deštníky, hospůdkami, teráskami přímo na pláži a obchůdky, kde si koupíte litr a půl vody a půl Eura. Na pláži je tak zvaný černý písek, jde ale spíš o černé kamínky, které teda pod slunečními paprsky neskutečně pálí, takže bez botiček ani ránu. Moře bylo nádherně čisté, první dva dny klidné, pak lehce vlny, což nás bavilo. Mělo asi 30 stupňů, opravdu teploučké. Dost tam foukal vítr, což bylo vlastně příjemné, protože jinak bylo opravdu horko, parno, jasno celé dny. Slunce je tam dost ostrý, byť jsme se vůbec neopalovali, stačila cesta do vody a z vody, abychom se lehce chytli a zčervenala nám záda. Doporučuju se opravdu mazat několikrát denně a to faktorem nejvyšším :) 


Co se týče cen za dopravu a dopravy obecně... taxíky mají pro turisty většinou jednotnou taxu 35 Euro, ať už vás vezou kamkoliv. Autobusy jezdí z různých míst vždy do města Fira a odtud se rozjíždějí do dalších stanovišť. Za jednu jízdu chtějí 1, 6 Euro, a je jedno, jak daleko jedete. Sranda docela je, že absolutně nic nejezdí na čas, nikdy nevíte, jestli jste správně, protože jejich jízdní řády jsou totální psycho a nikde není nic pořádně napsané, mají v buse člověka, který vždycky zakřičí jméno zastávky a vy si musíte ohlídat, že máte vystoupit. My všechny jízdy sledovali vždy na Google maps, abychom věděli, kde jsme s kdy máme vyskočit :D 

Jako turisté jsme si dovolenou opravdu užili. Řekové mají letos kvůli covidu hodně málo návštěvníků, a to jak v hotelech, tak v restauracích a na plážích nebo v plážových barech. Z jedné strany dobře pro nás, nikde jsme se nemačkali s dalšími lidmi, všude bylo dost místa na sezení i na ležení, prostor na fotky u památek... :) Z druhé strany se opravdu za všechno muselo platit. Třeba za lehátka na pláži, dokonce s příplatkem za první řadu. Bylo tedy záhodno vybrat tu správnou pláž. Na jedné po nás chtěli 20 Euro za dvě lehátka, na další 10, jinde bylo ležení zadarmo, pokud jsme konzumovali v místním baru. Což nebyl problém. Jídlo bylo cenově přijatelné, gyros v pita chlebu nabízeli od 3 Eur, klasickou řeckou musaku okolo 10, burger mezi 12 - 15, špagety od 10, speciální rybí gril menu pro dva něco málo přes 30 Eur. Drinky byly trošku dražší, od 10 do 15 Eur, sangrie se dala sehnat za 7, 8, ale i za 10. Víno jsme našli půl litr za 6, ale také jsme měli dvojku za 6. A všude měli luxusní řecký salát, který se dal sehnat i za 7 Eur. Naopak nikde nám nechutnalo kafe, jsme prostě zhejčkaní :D 

Ať už si za všechno účtovali peníze navíc, faktem zůstává, že byli Řekové neuvěřitelně milí, úslužní, nic nebyl problém, se vším se nám snažili vyjít vstříc a ještě poděkovali. 


A co na Santorini vidět? 

Rozhodně stojí za to právě zmíněná pláž Perissa, která je velmi přívětivá na koupání, chill, posezení u jídla i u drinku... a určitě stojí za to projít si ji celou, protože každý bar má jiné ležení, jinou nabídku a můžete se tam fakt vyřádit. My jsme si zaplatili projížďku jejich Fun Trainem (8 Euro za osobu na 4 hodiny, takže můžete jet tam i zpátky, a když se vejdete do čtyř hodin, platíte jen jednou). 

Dál nás naprosto nadchlo vinařství Santo Wines s terasami směřovanými na moře a západ slunce a s luxusním vínem i občerstvením. Tam bylo lidí nejvíc :D 


A nakonec samozřejmě městečko Oia, které je pro Santorini ikonické. My měli štěstí, že jsme měli opravdu málo lidí, takže jsme si tam v klidu sedli, dali kávu, sangrii, jídlo, dezert... prošli jsme se městem, udělali fotky, všechno v klidu. A nebojte, jedno odpoledne vám na Oia úplně stačí, není nijak velké. 


Jinak všude na ostrově jsou boží západy slunce, krásné bílé domečky s modrými okenicemi a ve hlavním městě Fira si užijete i pravého turistického nočního života. Na ostrově dále najdete archeologické naleziště Thera, známou červenou a bílou pláž nebo muzeum vína či muzeum rajčat! 


Pře odletem domů bylo potřeba se nechat otestovat, což byla trošku čára přes rozpočet, protože za jeden antigen chtěli 35 Euro. Nicméně místo na testování jsme našli dobře, bylo to tam všechno naprosto dobře zmáknuté, nic moc se nezdržovalo a výsledek přišel do 15 minut na mail. Test po nás nakonec nikdo nechtěl vidět - kromě teda servírky v rakouském Vapianu, kde jsme se stavili na pizzu. Bez testu by nám jídlo nevydala ani ven na terásku. 

Kdyby vás cokoli dalšího zajímalo, napište mi třeba na můj Instagram,
kde najdete i spoustu dalších fotek :)


3 komentáře:

  1. Dobrý den, zajímavý článek o cestování. Letos jsem byla s manželem na dovolené v Řecku. Odlet byl z letiště Praha. Jelikož neměl nás kdo dovézt na letiště. Museli jsme jet svým autem. Nežli jsme letěli. Zařídili jsme si parkování poblíž letiště a to na tomto parkovišti. Dovolená byla skvělá. Mohu doporučit. Z pozdravem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, krásně napsaný článek. Inspiroval nás, že se s přítelem chtěli bychom se tam podívat. Zajistili jsme si zájezd na tento ostrov Santorini. Odlet byl s Prahy. Proto museli si zajistit vhodné parkoviště v blízkosti letiště Praha. Na internetu jsme našli toto parkování, kde mohlo být naše auto po celou dobu našeho pobytu v zahraničí. Přeji pohodový den. B

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, tento článek je velmi zajímavý. Chtěla bych navštívit tento ostrůvek. Ale letos už to nebude. Jelikož jsem byla s manželem na dovolenou na Kypru. Moc se nám tam líbilo. Jen jsme měli malý problém s parkováním. A to bylo vyřešeno přes internet, zde na těchto webových stránkách. Z pozdravem. J

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)