O mně

středa 15. června 2022

Tip na kreativní workshop: Výroba svíček s BiOOO Akademie

Před nějakým časem jsem se zúčastnila kreativního workshopu, kde jsem se učila vyrábět bio svíčky. Byl to skvělý, příjemný, voňavý zážitek, který vám můžu vřele doporučit. A taky se s vámi podělím o postup, jak jsme svíčky dělali :)




Na workshopu od BiOOO Akademie ve spolupráci se značkou Tropikalia jsem si vyrobila rovnou 3 svíčky, dokonce jsem si mohla vybrat jejich voňavou esenci, barvu i zdobení. Udělala jsem si jednu rozmarýnovou, jednu mangovou s citronovou trávou a jednu s levandulí pro mamku, protože ta levandule miluje a hand made svíčka byl skvělý dárek ke dni matek :)
 

Jak na to aneb postup výroby svíček

  1. Připravíme si vodní lázeň.
  2. Do skleněné, horkovzdušné nebo kovové nádoby nasypeme kokosový vosk a necháme střením plameni rozpustit (cca na 60 - 70 stupňů). Pro lepší rozpouštění můžeme sem tam zamíchat.




  3. Mezitím si vezmeme sklenice, doprostřed dna nalepíme knot a zafixujeme hůlkami. 
  4. Do rozpuštěného vosku přidáme cca 3-4 ml esence (s vůní dle vlastní preference) na 150 g vosku. Pokud byste chtěli vosk obarvit, použijte přírodní barviva rozpustná v tucích. 




  5. Vosk nalijeme do skleničky a upravíme knot doprostřed. Se skleničkou dále už nemanipulujeme a vosk necháme zatuhnout. 
  6. Před tím, než zatuhne vrch svíčky, můžeme přidat nějaké zdobení, jako jsou bylinky, sušené květinky, koření a další drobounké kousky sušených dekorací. 




  7. Knot zastřihneme na cca 7mm a svíčku pálíme po 48 hodinách odpočinku. 

Na  výrobu jsme použily kokosový vosk. Jaké jsou jeho výhody? 
  • Neprodukuje saze, tudíž se jedná o čistý plamen a čisté hoření
  • Neobsahuje živočišné složky, pesticidy ani toxické látky
  • Má nižší teplotu tání
  • Uvolňuje více vůně
  • Hoří pomaleji
  • Je biologicky odbouratelný
  • Skvěle přijímá barvy a vůně



Kromě toho, že mě celé tohle sezení neskutečně bavilo a svíčky mi pak krásně provoněly (nejen můj) domov, je super, že všechny ingredience, které jsme použily při výrobě, jsou přírodní. A skleničky, do kterých jsme svíčky udělaly, se dají využít i po vypálení vosku. 

Já je nejraději používám v kuchyni na bylinky nebo na oříšky. Mamka do nich zase dělá pesto nebo nakládá papričky, které ví, že hned sníme. 

Tohle "recyklování" je známý zero waste přístup, jinak také nulový odpad. Cílem zero waste je snížit počet nadbytečných jednorázových obalů, k čemuž můžete pomoci i vy sami. Jak? Jednoduše - svým chováním, postojem a činy :)
  • REFUSE – odmítni / nauč se říkat NE
  • REDUCE - zredukuj
  • REUSE – zužitkuj/znovu použij
  • RECYCLE - zrecykluj
  • ROT - zkompostuj




Pro více informací, ať už o kurzech nebo o kosmetice, koukněte na stránky BiOOO Akademie :) 
A komu by se nechtělo svíčky přímo vyrábět, 
může si je rovnou hotové koupit přímo na stránkách Tropikalia :) 


1 komentář:

  1. Ahoj, vždy mě něco bavilo vyrábět. Začala jsem ze svíčkami. Své výtvory jsem darovala svým známým. Pak si pořídila e-shop. Potřebovala bych,aby šel mém e-shopu vědělo, moje známá mi poradila, abych si na internetu našla tyto webové stránky. Také jsem to učinila. A moje podnikání pomalu začíná fungovat.

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)