středa 22. listopadu 2023

Zážitkové vaření: Recepty v hlavní roli s limetkovou šťávou

Před několika dny jsem měla díky Žena-IN příležitost zúčastnit se představení úplného game changera v kuchyni, a to 100 % limetové šťávy od značky RAUCH. A během zážitkového společného vaření jsem mohla tuhle parádu rovnou i vyzkoušet a ochutnat ve skvělých receptech. A co mě zaujalo nejvíc? 



Dohromady jsme vytvořily 4 recepty a naše oblíbená foodblogerka Bohyně kuchyně přinesla ještě dezerty - Limetkový sen (dortík lehounký jako pírko) a bábovku s limetou, po které jsem se já, milovnice bábovek, mohla utlouct a šla jsem si ještě 2x přidat! 


Moje kuchtící partička si vybrala na přípravu celkem snadný a na chuť naprosto dokonalý pokrm:  Mangovo limetové ceviche. A že nám to šlo pěkně od ruky :) 



Potřebovaly jsme: 

  • 1 velkou červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky 
  • 2 velká zralá manga, oloupaná, vypeckovaná a nakrájená na kostky cca 2x2 cm 
  • 1 červenou chilli papričku nakrájenou nadrobno 
  • hrst koriandrových lístků 
  • sůl na dochucení 
  • 1 lahvičku limetkové šťávy RAUCH 



Jak na to?

  1. Červenou cibuli vložte na 10 minut do ledové vody, zatímco si připravíte ostatní suroviny.
  2. Nakrájené mango dejte do mísy a přidejte polovinu limetkové šťávy a sůl.
  3. Přidejte chilli, poté sceďte cibuli a přidejte ji spolu s lístky koriandru.
  4. Vše jemně promíchejte, aby se spojilo a poté nechte 5 minut v lednici vychladit a marinovat.
  5. Podávejte v jednotlivých velkých sklenicích nebo miskách.







Musím říct, že se nám to fakt povedlo a ta souhra chutí a oku lahodící kontrast barev byl špičkový. 

Dále se ještě připravovaly: 

Krevety v limetové marinádě

Co budete potřebovat? 
  • 0,5 kg oloupaných krevet
  • 1/2 hrnku limetkové šťávy RAUCH
  • kůra z 1 limetky
  • 1/4 hrnku plus 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky nadrceného česneku
  • 1 lžičku chilli prášku
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžičku soli
  • 1/4 hrnku čerstvě nasekaného koriandru
  • 1 limetku nakrájenou na měsíčky - k podávání
Jak na to? 
  1. Ve velké míse smíchejte limetkovou šťávu, 1/4 šálku olivového oleje, česnek, chilli prášek, chilli vločky, kmín a sůl.
  2. Přidejte krevety do marinády, zakryjte plastovým obalem a dejte na 30 minut do chladničky.
  3. Zahřejte zbývající olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Přidejte krevety a vařte, dokud nebudou růžové a neprůhledné.
  4. Sundejte z ohně a vmíchejte koriandr. Dochuťte solí a ihned podávejte s měsíčky limetky.


Cuketovo limetové sushi

Co budete potřebovat? 
  • 2 střední cukety
  • 1 smetanový sýr 
  • 1 lžičku Sriracha pálivé omáčky
  • 1 lžíci limetkové šťávy RAUCH
  • 1x krabí tyčinky
  • 1/2 mrkve nakrájenou na tenké tyčinky
  • 1/2 avokáda nakrájeného na kostičky
  • 1/2 okurky nakrájené na tenké tyčinky
  • 1 lžička opečených sezamových semínek 

Jak na to? 
  1. Pomocí škrabky na zeleninu nakrájejte každou cuketu na tenké ploché proužky.
  2. Dejte cuketu na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby seděla, zatímco budete připravovat zbytek ingrediencí.
  3. Ve střední misce smíchejte smetanový sýr, Srirachu a limetkovou šťávu.
  4. Na prkénko položte vodorovně 2 plátky cukety tak, aby dlouhá strana směřovala k vám.
  5. Navrch rozprostřete tenkou vrstvu smetanového sýra a na levou stranu položte kousek kraba, mrkve, avokáda a okurky.
  6. Začněte z levé strany a cuketu pevně srolujte. Opakujte se zbývajícími plátky cukety a náplní.
  7. Před podáváním posypejte sezamovými semínky.



Limetové kuře

Co budete potřebovat?
  • kilo kuřecích prsou
  • 1/2 lžičky česnekového prášku 
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje
  • 1/3 hrnku kuřecího vývaru
  • 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 1 polévkovou lžíci medu
  • 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru a další na podávání
  • špetku drcených vloček červené chilli papričky
suroviny salát:
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • šťávu z limetky
  • nasekaný koriandr
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • 4 srdce z římských listů
  • keříková rajčata

Jak na to? 

  1. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej.
  2. Obě strany každého kuřecího prsíčka posypte kmínem a česnekovým práškem, poté dochuťte solí a pepřem.
  3. Přidejte kuře na pánev a opékejte dozlatova 6 až 7 minut z každé strany, poté vyjměte kuře z pánve.
  4. Přidejte kuřecí vývar, limetkovou šťávu a med. Směs přiveďte k varu a poté vmíchejte koriandr a vločky červené papriky. 
  5. Přidejte kuře zpět na pánev a vařte, dokud není kuře zcela propečené.
  6. Nechte 10 minut odpočinout, poté kuře nakrájejte na malé kousky nebo naporcujte na plátky. 
Kuřecí salát: 
  1. Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky a přendejte do malé misky. 
  2. Přidejte majonézu, limetkovou šťávu a koriandr a vše dobře promíchejte. 
  3. Dle chuti přidejte sůl a pepř. 
  4. Podávejte na římských listech s rajčaty.




My jsme si akci moooc užily a neskutečně jsme si pochutnaly. A přesvědčily jsme se o tom, jak praktická limetková či citronová šťáva od RAUCH v kuchyni je a jak dobře se s ní pracuje. Navíc její chuť je opravdu 100% limetková, takže všechny pokrmy krásně osvěžila a dodala jim ten správný šmrnc. Mňam! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)