O mně

pondělí 8. května 2017

10 tipů, jak na dokonalý DETOX

Pamatujete, jak jsem vám na Facebooku psala o detoxu? Mám za sebou týden a je mi fajn. Před sebou ještě další dva. Tuhle třítýdenní očistu si dopřávám každý půlrok, nyní už asi popáté. Pokaždé je finální pocit lepší a lepší. Tuhle kúru jsem začala provozovat kvůli svým potravinovým alergiím a můžu říct, že opravdu funguje. Navíc po třech týdnech mívám tak o 5 kilo míň, takže i z toho důvodu je to super věc. A v rámci velké změny, kterou se snažím se svým životem udělat, se chci o své zkušenosti podělit i s vámi. Než se ale pustíme do detoxu samotného, je potřeba si projít několik základních věcí, které jsou pro dokonalou očistu těla i celého organismu nezbytné. Já si na ně bohužel přišla několika špatnými kroky a zkušenostmi, vám třeba poradím včas :) Pojďme na ně...


1. Detox je především o psychice
Ano, je to tak. Pokud se rozhodnete pro detox, musíte na něj být připraveni především psychicky. Uvědomit si, klidně si i sepsat, proč očistnou kúru chcete držet, čeho tím chcete docílit, a především - vaše psychické naprogramování musí být tak silné, aby ho nic nezlomilo. Může se stát, že vám to napoprvé nevyjde, možná to nevyjde ani podruhé, ani potřetí... Ale to není ostuda, chce to čas a vůli začít znovu. 

2. Očistěte i mysl
Bod druhý navazuje na bod první. To, že se rozhodnete udělat něco pro své tělo, by mělo jít ruku v ruce s tím, že dopřejete očistu i své mysli. Proto je dobré zbytečně se nestresovat, chodit hodně ven, kde si vyčistíte hlavu, přečíst si třeba nějaké pěkné knížky a zkrátka pokusit se trochu vypnout i mozek. Víc než na cokoli jiného se soustřďte sami na sebe. 

3. Relaxujte a odpočívejte
Opět navazujeme na předchozí bod. V době detoxu doporučuju neplánovat si žádnou velkou fyzickou zátěž. Tohle možná málokdy uslyšíte, ale zapomeňte na posilku, na vyčerpávající běh nebo jakékoli jiné náročné cvičení. Protože vaše tělo bude přijímat mnohem méně živin, než jste zvyklí, není dobré přetěžovat se a mít zbytečně velký výdej. Stačí, když se půjdete projít, zaplavat si nebo zajdete na jógu. 

4. Váš plán je nemít plán
Ano, přesně tak. Protože se právě odhodláváte v podstatě změnit na několik dní svůj životní styl, musíte to vzít se vším všudy. A určitě vám nepomůže, když budete mít kolem sebe pokušení. Proto si na následující tři týdny neplánujte žádné oslavy, párty, večeře s kamarády a podobně. To, že si doma říkáte, že je to v pohodě, dáte si jen vodu a budete dobří, je totiž dost často velmi špatně proveditelné. Podlehnout kávě a dortíku či skleničce vína s chlebíčkem nebo kousku pizzy je pak strašně jednoduché, ale úplně zbytečné. Určitě stojí za to vydržet a raději si dát tři týdny pauzu od veškerých večírků, odpočinete si tak i psychicky a fyzicky. 

5. Sestavte si jídelníček
Jídelníček je dalším pilířem vaší očisty. Co na něm mít? Je to jednoduché - ovoce, zeleninu, luštěniny, rýži, oříšky, semínka, a cokoli, co neobsahuje lepek, cukr a kravské mléko. Tihle tři strašáci škodí našemu tělu nejvíc. Alergikům obzvlášť. 

6. Na co tedy zapomenout? 
Pokud chcete držet opravdu fungující kúru, některé potraviny ze svého jídelníčku úplně vyškrtněte. Je to pochopitelně pšeničné pečivo a další ingredience, kde je obsažen lepek. Vynechejte i jakékoli maso, nahraďte ho raději tofu. Zapomeňte na alkohol, kávu, slazené a sycené nápoje. Dále doporučuju vařit bez soli. Zbytečně zadržuje vodu. Jídlu se ale budu věnovat detailně v dalším článku. 

7. Připravte si zásoby
Z vlastní zkušenosti vím, že pokušení je opravdu všude. Jdete do obchodu pro jednu věc a odcházíte s pěti, které vůbec nepotřebujete? Ano, známe to asi každý. Proto je fajn sestavit si plán a podle plánu si potom nakoupit. Ideálně vždy na celý týden dopředu, abyste do obchodu museli co nejméně. 

8. Dopřejte si pořádný spánek
Tím, že byste měli vynechat všechny společenské akce i sportovní aktivity, měli byste mít možnost chodit včas spát a dopřávat si kvalitní a dlouhý spánek. Choďte pokud možno spát už kolem desáté hodiny, aby vaše tělo načerpalo potřebnou energii a mělo čas na regeneraci. 

9. Pečujte o sebe
To, že dopřáváte očistu svému tělu i své mysli je nejlepší čas na pořádnou péči i o svůj zevnějšek. Zajděte si na manikúru, pedikúru, ke kadeřnici, kupte si něco hezkého na sebe anebo si dopřejte bylinkovou koupel, masáž nebo detoxikační masky. Cokoli, co vám udělá dobře. Cítit se dobře a vypadat dobře, to je váš motor! 

10. Připravte se na nejhorší
A poslední rada na závěr - připravte se na to, že to bude bolet. Pokud se do detoxu pouštíte z naprosto nezřízeného života, budete první tři dny asi docela trpět. Vysadíte-li cukr a kofein, na který jste zvyklí, bude vás bolet hlava a budete unavení. Snížíte-li energetický příjem potravin, pro vás jinak běžný, budete mít hlad. Pokud jste zvyklí žít převážně mezi lidmi a užíváte si každé dobrůtky, která se vám namane, budete nervní a naštvaní. Ale opravdu stojí za to vydržet. Po prvních třech dnech se vše začne obracet k dobrému a vy se budete cítit už jen líp a líp. 


To by bylo moje detoxikační desatero, které by mohlo pomoci každému, kdo by se do takové očisty hodal pustit. Brzy vám napíšu nějaké konkrétní tipy na jídla a doplňky stravy, které se mi osvědčily a pomáhají mi při mojí kúře. Zatím se mějte krásně a buďte na sebe hodní :) 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)