O mně

pátek 5. listopadu 2021

Jak posílit imunitu a upevnit zdraví? 5 osvědčených tipů!

Zdraví, imunita, obranyschopnost... To jsou pojmy, které momentálně hýbou světem. Kolikrát si říkám, že než přemýšlet nad tím, jak kterou nemoc vykurýrovat, měl by se člověk v první řadě zaměřit na posílení imunity a na to, aby neustále upevňoval své zdraví. Co na imunitu, abyste byli silnější, odolnější a neporazil vás žádný virus, natožpak třeba coronavirus? Mám pro vás 5 tipů. 




1) Kvalitní spánek

Asi to není žádné překvapení. Spánek udělá s člověkem strašně moc. Kvalitní spánek snižuje riziko mrtvice a infarktu, chrání před rakovinou, Alzheimerem, cukrovkou... a samozřejmě posiluje tělo, které je pak mnohem odolnější proti virům a bacilům. Spát by měl každý 8 hodin, no fakt. Teplota v pokoji, kde spíte, by měla být tak 20 stupňů, klidně i o dva stupínky míň. Před spaním byste se neměli nacpat k prasknutí, abyste nešli spát přejedení. Také byste neměli pít kávu ani zelený čaj. A samozřejmě se snažit nechodit spát naštvaní, vystresovaní a rozhádaní. 

2) Žádný stres

Když už jsme u toho stresu, i ten snižuje imunitu. Častý stres pak může být opravdu problém, studie totiž ukazují, že může dlouhodobě oslabit obranný systém těla. Proto se, pokud to jde, co nejvíc stresovým situacím vyhýbejte, pracujte na optimistickém přístupu a snažte se odpočívat nebo se věnovat koníčkům, které vás baví. Rozhodně doporučuju před spaním pít uklidňující bylinkové čaje, ideálně pak takové, které vás zklidní a zároveň posilují imunitu. Já teď třeba piju čaje Livsane. 




3) Jezte duhu 

Ne, nepletu si vás s jednorožci, opravu jezte duhu. Co to znamená? Konzumujte barevné potraviny! Každý den si dejte nějaké ovoce či zeleninu, které jsou samy o sobě plné antioxidantů. Tyto živiny chrání před volnými radikály - molekulami, které mohou poškodit vaše buňky. Chcete-li mít dostatek přírodních vitamínů, jezte pomeranče, zelenou papriku, brokolici, kiwi, jahody, mrkev, papáju, listovou zeleninu a meloun.

4) Vitamíny na imunitu

A pokud nevěříte tomu, že vám čerstvé ovoce a zelenina dodají dostatek vitamínů, nebo prostě jen nestíháte tak často nakupovat, sáhněte po doplňcích stravy, jezte vitamíny na imunitu! Jaké to jsou? Za mě rozhodně vedou 3: 
  • Vitamin C, který přispívá k udržení normální funkce imunitního systému a umí zkrátit dobu nemoci či nachlazení.
  • Vitamin D, který zabraňuje onemocnění, zvyšuje obranyschopnost a snižuje únavu.
  • Zinek, který působí preventivně před onemocněním, zajišťuje správné fungování imunitního systému a případně urychluje dobu uzdravování.



Já používám vitamin D v kombinaci s Ačkem, který je navíc dobrý na oči, se kterými - jak určitě víte - já neustále bojuju! Nově jsem ještě začala užívat probiotika s hlívou ústřičnou, která by měla jak posilovat organismus, tak pomoci s mými věčnými potravinovými alergiemi.

5) Buďte zelení

Zase nevíte, co tím myslím? Je to jednoduchý,  zařaďte do svého jídelníčku superpotraviny. Které to jsou a proč byste jim měli věnovat pozornost? 
  • Zelený ječmen přispívá ke kvalitnějšímu spánku, posiluje imunitní systém a dodává potřebnou energii.
  • Mladá pšenice zlepšuje trávení, redukuje záněty a zvyšuje celkovou odolnost organismu. Zbavuje tělo nečistot, těžkých kovů a jiných toxinů.
  • Spirulina má vysoký podíl rostlinných bílkovin (50-70 %), zmírňuje projevy různých nemocí, včetně diabetu 2. typu, alergií a onemocnění srdce.
  • Chlorella funguje jako přírodní antibiotikum a urychluje proces detoxikace.

Dejte mi vědět, jestli máte nějaké vlastní tipy na posílení imunity, 
jestli používáte bylinky, vitamíny a jaké :) 

1 komentář:

  1. úplne súhlasim. Super článok. Ja pijem neustále zelený čaj ale chcem Greentee od Nuskin skúsiť. Len musím trochu na neho zarobiť :D

    Andulka z blogu >> DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)