O mně

neděle 12. června 2022

Salzburg: památky, projížďka na kole i dobré jídlo!

Salzburg, rakouské město, kde se narodil a působil Wolfgang Amadeus Mozart, známé také pro svůj tradiční Salcburský festival, si mě naprosto získal. Jde o jedno z nejvíc fotogenických měst v Evropě, které jsem kdy navštívila. Navíc mě naprosto nadchl svou gastronomií i malebností. A tak pro vás mám několik tipů, co byste rozhodně neměli minout, pokud se sem také vypravíte. 



Salzburg a památky aneb co byste neměli minout

Salzburg je barokní město, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Mísí se tady historie s moderními vymoženostmi. Každý kousek města stojí za povšimnutí. 

Z památek stojí za pozornost zámek Mirabell, ke kterému patří nádherné a dokonale udržované květinové zahrady. Přímo odtud je také krásný výhled na dominantu města, na pevnost Hohensalzburg z 11. století.

Určitě se jděte projít středověkou uličku v centru města s názvem Getreidegasse, kde se narodil W. A. Mozart. Patří mezi nejnavštěvovanější nákupní ulice na světě. Kousíček odtud najdete Salcburský dóm, Starou rezidenci i Rezidenční galerii.



Co mě dostalo asi úplně nejvíc, je výhled na staré město, které máte jako na dlani. Stačí projít přes náměstí Kapitelplatz a vyjet vláčkovou lanovkou FestungsBahn (nejstarší provozovaná lanovka tohoto druhu v Rakousku), která jezdí každých 10 minut, pojme 55 lidí a cesta tam a zpět stojí 8,6€. Tou vyjedete na dominantu Salzburgu - na pevnost Hohensalzburg. Z jedné strany se vám otevře město, z druhé vidíte sluncem zalité Alpy. Je to opravdu nádhera! 

A ano, nahoře je restaurace, kde si můžete dát kávu nebo Aperol :) 


 

Salzburg, nejvíce cyklistické město Rakouska 

Rozhodně doporučuju půjčit si v centru města kolo a projet se kolem řeky do cca 5 kilometrů vzdáleného zámku Hellbrunn, který je plný nejrůznějších atrakcích poháněných vodou. Voda je tady všude přítomná a celý areál je naprosto okouzlující.



Na kole tady jezdí skoro každý, mladí, staří, místní i turisté. Zvuk zvonečku tady téměř neutichá. Není se ale čemu divit, udržované cyklostezky, které jsou téměř stále po rovince, si o projížďku vyloženě říkají. 

Salzburg a gastronomie aneb kde mi nejvíc chutnalo 

Salzburg úplně zbořil všechny mýty o tom, že se v Rakousku dá jíst jen wurst nebo schnitzel s hranolkami a kečupem. Objevila jsem tady tolik dobrého jídla!





Co se restaurací, barů a kaváren týče, mohu doporučit následující: 

📍Finedining a drinky v Hangar 7 - Mayday bar
📍Neskutečně dobré mořské plody a luxusní dezerty v KOLLER+KOLLER am Waagplatz
📍Výborný burger v hotelu Sheraton
📍Klasické halušky a trhanec v Pitterkeller
📍Steak v Sternbräu beer garden
📍Super dortíky a nejlepší ledové kafe ve městě v Paracelsus Kitchen in the Park



A kdo by třeba nechtěl obědvat a večeřet jen v restauracích, může si skočit na místní trh Schranne, kde nakoupí čerstvou zeleninu, ovoce, maso, mléčné výrobky, ale také květiny, kožené produkty nebo víno. Trh se koná každý čtvrtek už od páté hodiny ranní a najdete ho na Mirabellplatz. 

Kromě toho, že v Salzburgu koupíte na každém rohu Mozzartovy koule, najdete tady čoko pralinky, kterým se říká ’prsíčka’ - z fotky vám asi bude jasné, proč tomu tak je. Salzburg má navíc vlastní produkci piva i vína.



Ještě dodám, že pokud si při příjezdu pořídíte Salzburg Card, máte tak bezplatný přístup ke všem hlavním památkám a atrakcím v Salzburgu a okolí, stejně tak neomezené využívání veřejné dopravy a další slevy a výhody po celém městě.

Tuhle báječnou cestu organizoval turistický portál www.kamkam.eu na pozvání Salzburg Information. 

Tak co na Salzburg říkáte? Že byste tam hned nejradši vyrazili, že jo? :)


1 komentář:

  1. ....výborný tip na víkend, či pár dní, ktorý nikdy neomrzí, aj keď ste tu už desiaty raz...určite do Salzburgu zasa v každom ročnom období. Ponuka pre turistu je bohatá a vždy s ďalšou sezónou prídu aj novinky, úžasné!!! tím turistického portálu www.kamkam.eu

    OdpovědětVymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)