Jak na domácí mangové čatní? Mám pro vás super snadný a super dobrý recept! Stačí vám pár surovin a několik málo minut. A výsledek opravdu stojí za to! Během chvíle vykouzlíte skvělý doplněk k sýrům, ale i uzeninám a já, přiznám se, jsem schopná tuhle dobrotu používat i místo marmelády, jen tak na chleba s máslem.
Co budete potřebovat?
- dvě zralá manga
- jednu červenou cibuli
- hrst rozinek
- hrst nastrouhaného zázvoru
- lžičku kurkumy
- 325 ml bílého vína
- 3 lžíce vinného (nebo jablečného) octa
- 1 želírovací cukr se stévií 3v1 od Dr. Oetker
- pár kuliček černého nebo barevného pepře
Jak připravit mangové čatní?
- mango si nakrájejte na malé kousky
- cibuli nakrájejte najemno
- zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno
- omyjte rozinky
- mango, cibuli, zázvor a rozinky dejte do hrnce a zprudka osmahněte
- přilijte víno, promíchejte a přidejte pepř
- přilijte ocet, promíchejte
- přidejte sáček želírovacího cukru se stévií od Dr. Oetker
- přisypejte kurkumu, pokud chcete, tak i špetku pepře
- všechno dobře promíchejte a povařte na 5 minut
- hotovou směs plňte do sklenic, ty hned uzavřete a otočte víčkem nahoru
- nechte vychladnout a poté uchovávejte v ledničce
vystačí na 700 g ovoce a vaří se jen 5 minut.
K čemu podávat mangové čatní?
Já osobně ho mám nejraději k sýrům, a to buďto k nivě, anebo ještě lépe k hermelínu - ať už klasicky k nakrájeným kouskům anebo ke grilovanému hermelínu pěkně na ohni.
Mangové čatní má ale mnohem více využití. Je skvělé třeba ke steakům, ke grilovaným plátkům kuřecího i vepřového, ke klobáse nebo k rybě.
Mangové čatní se zeleninou? No jasně, dá se z něj udělat třeba zálivka na salát. A jak už jsem psala na začátku, já ho používám klidně i na chleba s máslem jakožto méně sladkou a zajímavou marmeládu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)