O mně

úterý 15. července 2014

Sázím (na) bylinky

Není nad to, když můžete od vaření odběhnout na zahrádku nebo aspoň na balkon ke květináči a natrhat si tam do právě hotového pokrmu čerstvé bylinky. Kupované v pytlíku nejsou nic moc a ani doma nasušené nejsou to pravé bylinkářské. A tak jsem si zahrála na hospodyňku a zahradníka, dojela jsem si koupit truhlík, hlínu, semínka a už jsem sázela.


Jeden čas jsem měla tendence kupovat třeba balenou petržel, kterou jsem pak přechovávala ve vázičce. Svazeček ale stejně uschl dřív, než jsem ho stihla spotřebovat, a měla jsem po srandě. Tak jsem si řekla, že na to musím jít jinak!


Hned na začátek jsem udělala zásadní chybu a zasázela jsem všechny bylinky, co jsem měla, do jednoho truhíku. No, ne že by nebylo jasný, že každá rostlinka potřebuje trochu jinou péči a hlavně úplně jiné množství vody. Takže sbohem buď má rozmarýno.


Některé bylinky jsem nakoupila na farmářských trzích, jiné jsem si zasela, rozmarýnu jsem si koupila u našeho Vietnamce. Konečně jsem pochopila, co potřebují - hodně vody (kromě rozmarýny), sluníčko a hlavně trhat, trhat, trhat a spotřebovávat. Čím víc rostlinky stříháte, tím víc rostou. Je to takové perpetum mobile a já jsem šťastná zahradnice!


Kromě pořádných květináčů nebo truhlíků nesmí chybět stylové popisky z washi pásek.


A jako bonus jsem si pořídila borůvku, která mi dělá největší radost! Už jsme měla tu čest ochutnat prvních několik plodů a je to fakt dobrota! :)



A co vy a bylinky? Máte rádi? Sázíte? Kupujete? Používáte?

10 komentářů:

  1. Nádherný!

    http://nela-prochazkova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Není nad domácí bylinky! Doma mi parapet zdobí šalvěj, meduňka a rozmarýn.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky o tom uvažuju. Taková fresh máta do fresh ovocnýho džusu...áááá! (nebo bazalka do sýrový omajdy..! Jo, až se vrátím, zasadím býlí...)

    OdpovědětVymazat
  4. Sázím nekupuji :) Klasika levanduli a rozmarýnu mám na zahradě celý rok. To samé je i s mátou a meduňkou a pažitkou. Na jaře akorát zasázím bazalku, petržel a oregáno.

    OdpovědětVymazat
  5. To bych vůbec neřekla, že ti takto v květináči vyrostou borůvky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sice vyrostou, ale už by potřebovala mnohem větší květináč, zase musím na výlet do OBI :D

      Vymazat

Všem děkuji za milé a podnětné komentáře, moc si jich vážím a dělají mi radost! :)